Najave i izvješća / 13. siječnja 2017.

Državni stručni skup učitelja i nastavnika njemačkoga jezika „Specifični izazovi nastavničke profesije i nastave njemačkoga jezika“

njem_mOd 9. do 11. siječnja 2016. u Zadru je održan stručni skup učitelja i nastavnika njemačkog jezika „Specifični izazovi nastavničke profesije i nastave njemačkoga jezika“. Na skupu održanom u prostorima hotela Kolovare i Osnovne škole Krune Krstića sudjelovalo je više od 140 učitelja i nastavnika iz čitave Hrvatske. Fokus skupa bio je na ojačavanju učitelja i nastavnika u pedagoško-psihološkim i specifičnim nastavničkim vještinama nužnim za profesionalni odgovor na izazove suvremenoga školskog okruženja.

Plenarne referentice socijalni pedagog Alma Rovis Brandić, mag. paed. soc., psiholog, dr. sc. Vesna Ivasović i Tamara Milovanović, mag. psych. uputile su sudionike na brojnost poteškoća s kojima se nose naši učenici, na značaj komunikacije s roditeljima i stručnim suradnicima te na načine kako osnažiti sebe i pomoći učenicima s teškoćama. Pročelnica Odsjeka za germanistiku doc. dr. Marija Lütze-Miculinić osvijestila je koliko je bitna kvaliteta nastavničkog govora i dala konkretna rješenja za podizanje razine jezične kvalitete učitelja i nastavnika njemačkoga jezika.

Voditeljice radionica, učiteljice mentorice Suzana Sklepić-Šarić, dipl. uč. i Zrinka Fišer, mag. educ. philol. angl., defektolog-rehabilitator Jelena Soudil-Prokopec, prof. edu. reh. i savjetnice Agencije ponudile su pregršt praktičnih rješenja za rad s učenicima sa specifičnim teškoćama u učenju i suradnju s njihovim roditeljima. Budući da je 10. siječnja Svjetski dan smijeha, izlaganja mr. sc. Ivice Leovca i dr. sc. Geralda Hühnera istaknula su potencijal humora za učenje i usvajanje jezika. Renata Marinković Krvavica, mag. presc. educ., osvrnula se na (dis)kontinuitet kao specifičan izazov s kojim se susreću učitelji osnovnih škola čiji su učenici prethodno njemački usvajali kroz igru, smijeh i svakodnevnu komunikaciju u dječjem vrtiću.

Zahvaljujemo svim referentima i kolegama na aktivnom sudjelovanju i riječima pohvale, naročito ravnateljici zadarskog „Mioca“ Blanki Pedišić, prof., i socijalnom pedagogu Sonji Jarebici, mag. paed. soc., koje su svojim izlaganjima dale poseban pečat skupu. Također zahvaljujemo ravnateljici i djelatnicima škole domaćina, OŠ Krune Krstića, koji su susretljivošću i vrhunski opremljenim učionicama pridonijeli odličnom radnom okruženju.