Najave i izvješća / 10. siječnja 2022.

68. zimski seminar za geografe

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Hrvatskoga geografskog društva i Geografskog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu 5. siječnja 2022. održan je 68. zimski seminar za geografe s temom Poučavanje koncepta održivosti na primjeru kvalitete i dostupnosti hrane i vode te pojave bolesti i utjecaja na zdravlje. Odvijao se putem aplikacije Adobe Connect. U skupu su, osim učitelja i nastavnika geografije iz svih županija Republike Hrvatske, sudjelovali  geografi iz Geografskog odsjeka i drugih institucija.

Ovaj, 68. zimski seminar usmjeren je primarno na jačanje kompetencija učitelja i nastavnika u području struke, odnosno na primjenu širokog spektra znanja povezanih s tri koncepta nižega reda, a to je hrana, voda i zdravlje/bolest, ali i na razumijevanje aspekata geografskog pristupa u poučavanju ovih koncepata u kontekstu koncepta održivosti, jednog od četiriju ključna koncepta navedenih u predmetnome kurikulu.

Sudionike skupa pozdravila je ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, istakla je aktualnost teme skupa, zahvalila predavačima i organizatorima te poželjela uspješan rad. Pozdravne riječi sudionicima uputili su u ime Geografskog odsjeka, zamjenik pročelnika prof. dr. sc. Aleksandar Toskić, a u ime Hrvatskoga geografskog društva predsjednik, prof. dr. sc Danijel Orešić, koji je ujedno naglasio dosadašnju uspješnu suradnju Agencije i Društva.

U okviru skupa proglašeni su dobitnici Godišnje nagrade HGD-a za 2021. godinu koje je u ime Odbora za dodjelu Godišnje nagrade Hrvatskoga geografskog društva objavio predsjednik HGD-a prof. dr. sc. Danijel Orešić. U kategoriji Godišnje nagrade za znanost, nagrada je dodijeljena prof. dr. sc. Borni Fürst Bjeliš, a nagrada za promidžbu i popularizaciju geografije, prof. dr. sc. Zoranu Curiću i prof. dr. sc. Nenadu Buzjaku djelatnicima Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Godišnje nagrade za poučavanje geografije ove godine dodijeljene Nevenki Pokos, prof., učiteljici geografije u OŠ Dobriše Cesarića iz Zagreba i Dubravki Vajdić Kolarić, prof., učiteljici geografije u OŠ „Đuro Ester“ iz Koprivnice.

Program skupa podijeljen je u dva dijela sa sljedećim temama:

  • Politike EU-a na području hrane, vode i zdravlja, izv. prof. dr. sc. Martina Jakovčić
  • Promet i bolesti, izv. prof. dr. sc. Ana Pejdo
  • Znanost i tehnologija za hranu i vodu, prof. dr. sc. Željka Šiljković
  • Suvremeni trendovi u proizvodnji hrane, Ivan Ivić, mag. geogr. i mag. educ. geogr.
  • Proizvodnja i prijevoz hrane te ekološki otisak, Karlo Mak, mag. educ. pov. i geogr.
  • Promicanje koncepta održivosti u školskim projektima – ekonomski i okolišni aspekt, doc. dr. sc. Ivan Šulc
  • Geografski pristup u razumijevanju koncepta održivosti na primjeru hrane, vode i bolesti, doc. dr. sc. Ružica Vuk; Vesna Milić, dipl. geograf
  • 29. Natjecanje iz geografije 2022. godine, Sonja Burčar, prof.

Sudionici stručnoga skupa su tijekom izlaganja pojedinih tema i na kraju skupa u evaluacijskom upitniku visoko ocijenili relevantnost i aktualnost tema te sadržaj pojedinih predavanja. Većina se složila da je sadržaj predavanja primjenjiv u nastavnoj praksi, a predavanja su poticaj za promjene u organizaciji i realizaciji njihove nastave.

Evaluacija

(docx: 35,42 KB)

Preuzmi