Objave / 21. veljače 2020.

Nacionalna kampanje protiv seksualnog nasilja nad djecom i mladima

Agencija za odgoj i obrazovanje podržala je početak Nacionalne kampanje protiv seksualnog nasilja nad djecom i mladima čiji je početak obilježen 20. veljače 2020. u prostorijama Muzeja Mimara, u organizaciji Ženske sobe.

Nazočnima su se, uz predstavnice Agencije za odgoj i obrazovanje, obratili predstavnica premijera Andreja Plenkovića Margareta Mađerić, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, predstavnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Darko Tot te predstavnice Ženske sobe Maja Mamula i Antonia Hojt Ilić.

Ravnateljica Agencije dr. sc. Dubravka Brezak Stamać naglasila je važnost prevencije seksualnog i svih oblika nasilja prema djeci i mladima. Istakla je da odgajanje djece u ljubavi mora biti model odgoja, da je temeljna potreba svakog djeteta da se osjeća voljeno. Nažalost, kad je dijete od rane dobi izloženo nasilju, često ga prihvaća kao model ponašanja. Odgovorni smo kao društvo edukacijom se boriti protiv takvoga načina ponašanja i djelovanja od najranije dobi djece. Istaknula je da smo u Agenciji za odgoj i obrazovanje svjesni potrebe preventivnog rada, ali i odgovornosti u procjeni kvalitete programa nevladinih organizacija kojima dopuštamo ulazak u sustav. Pri davanju podrške vodimo brigu o nizu čimbenika, poput postojanja profesionalnih kompetencija izvoditelja programa, dokazanoj učinkovitosti programa te kompatibilnosti programa s važećim propisima. Budući da je program SNEP kvalitetno osmišljen, priprave za rad s učenicima razrađene sukladno željenim ishodima i primjerene srednjoškolskoj dobi, Agencija za odgoj i obrazovanje ga je pozitivno ocijenila. Posebna vrijednost programa je usklađenost s međupredmetnim temama Osobni i socijalni razvoj te Zdravlje, koje provode razrednici i stručni suradnici škola u okviru svojih redovnih zaduženja.

Viša savjetnica Alma Rovis Brandić prikazala je aktivnosti Agencije u području preventivnog rada, posebno u području prevencije nasilja, uključujući seksualno nasilje. Nazočne je upoznala sa sustavnim pristupom Agencije ovom području i istaknula da se u velikom broju srednjih škola provodi program Nasilje u mladenačkim vezama koji je evaluiran kao učinkovit. Socijalni pedagozi i psiholozi se tijekom studija osposobljavaju za njegovu provedbu, a Agencija organizira edukaciju razrednika za njegovu implementaciju. Program SNEP je kvalitetan doprinos ponudi preventivnih programa u području prevencije seksualnog nasilja te vjerujemo da će uspješno živjeti u našim srednjim školama.