Objave / 22. listopada 2019.

Mladi, baština i turizam

Povodom Europske godine kulturne baštine savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje organizirali su 18. listopada 2019. godine u Hvaru stručni skup Suvremeno pristupi učenju i poučavanju na kojem je sudjelovala i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać. Stručno usavršavanje održano je u sklopu programa nacionalnog susreta „Dani baštine i turizma za mlade“, i 12. smotre turističke kulture u okviru projekta „Mladi, baština i turizam“.

Program je pod visokim pokroviteljstvom Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora održan od 18. do 20. listopada 2019. na otoku Hvaru.

Cilj projekta „Mladi, baština i turizam“ je poticanje učenika na istraživanje kulturne, umjetničke i prirodne baštine kao temeljnog preduvjeta izgradnje svijesti o vlastitom, lokalnom i nacionalnom identitetu, ali i poštovanja identiteta drugoga te sustavno uvođenje znanja o kulturi i turizmu u programe odgoja i obrazovanja uz isticanje njihove važnosti i uloge u razvitku hrvatskog društva. Projekt se provodi od 2003. godine u organizaciji Prokulture – Opservatorija kulturnih politika – Split, Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Agencije za odgoj i obrazovanje, a u suradnji s ENCATC-om, europskom mrežom organizacija koje se bave kulturnim menadžmentom.

Nositelji programa stručnog skupa Suvremeni pristupi učenju i poučavanju  bili dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje i dr. sc. Nansi Ivanišević koja je održala predavanje o projektu “Turistička kultura” u  kontekstu očuvanja kulturne baštine, razvoja turističke kulture i gospodarskog razvoja, u čemu se krije, istaknula je, važna komparativna prednost Republike Hrvatske u europskom i globalnom kontekstu. Predavanje na skupu održali su viša savjetnica mr.sc. Olgica Martinis, koja je predstavila  Europsku mrežu škola koje promiču zdravlje, i Nevenka Lončarić Jelačić,  prof. i  mr. sc. Tomislav Ogrinšak koji su govorili o  preporučenom okviru kompetencija Vijeća Europe za razvoj demokratske kulture. Sudionici su kroz radionice i predavanja upoznati s okvirom od 20 kompetencija sastavljenih od znanja, vještina, vrijednosti i stavova. U navedenom okviru polazi se od spoznaje da demokratski zakoni i institucije mogu učinkovito funkcionirati samo kad su utemeljeni na kulturi demokracije, a obrazovanje je ključno za razvoj takve kulture.

U osvrtu i refleksiji sudjelovali su i učitelji iz dijaspore koje je predvodila ravnateljica Zavoda za školstvo Zapadno-hercegovačke županije gđa Jadranka Bošnjak.  

U sklopu manifestacije održan je i okrugli stol na temu „Doprinos Hrvatske podizanju svijesti o važnosti kulture i obrazovanja u području zdravstva“. Uvodna izlaganja održale su dr.sc. Mila Bulić, prof. biologije, s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i dr. sc. Dubravka Brezak-Stamać ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanja. U raspravi je, između ostalih, sudjelovala i Suzana Hitrec, prof., predsjednica udruge srednjoškolskih ravnatelja.

Zatvaranje manifestacije uz zaključke Skupa te dodjelu zahvalnica i diploma „Škola prijatelj baštine i turizma“ moderirala je dr. sc. Nansi Ivanišević.