Objave / 4. listopada 2022.

Jubilarna 60. Revija filmskog stvaralaštva djece održana u Malom Lošinju

Revija hrvatskoga filmskog stvaralaštva djece, jubilarno 60. izdanje, održana je od 29. rujna do 2. listopada 2022. u Malom Lošinju u organizaciji Hrvatskoga filmskog saveza, OŠ Maria Martinolića i Pučkog otvorenog učilišta Mali Lošinj. Na reviji je prikazano 86 filmova u šest kategorija: 25 animiranih, 14 dokumentarnih, 8 igranih filmova, 17 radioničkih, 12 filmova u slobodnom stilu te 10 TV-reportaža.

Jubilarnu obljetnicu organizatorima i djeci čestitali su na svečanom otvaranju viša savjetnica Ingrid Padjen Đurić, uime Hrvatskoga audiovizualnog centra, Olivela Franko, ravnateljica OŠ Maria Martinolića, ravnateljica Pučkoga otvorenog učilišta Martina Lipovac, tajnik Hrvatskog filmskog saveza Hrvoje Selec i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać. – Ova vrijedna manifestacija pokazuje da ne samo entuzijazam i volja svih onih koji u odgojno-obrazovnom sustavu prepoznaju ovaj rad, već prepoznaje i sve buduće redatelje, montažere, scenariste snimatelje koji su već kao mladi vrijedno radili. Od malih koraka nastaju veliki koraci. Nadam se da će svi ovi filmovi stići i na Smotru hrvatskoga školskog filma  i da ćemo imati prilike procijeniti i nagraditi vaš rad – kazala je Dubravka Brezak Stamać.

Tajnik Hrvatskoga filmskog saveza Hrvoje Selec zahvalio je Malom Lošinju na gostoprimstvu i povodom obljetnice najavio prigodno izdanje Zapisa – biltena Hrvatskoga filmskog saveza posvećenih dugogodišnjem filmskom stvaralaštvu djece. – Šezdeset je godina iza nas, treba se pomno osvrnuti na to razdoblje što možete proučiti u posebnom izdanju Zapisa. Hrvatski filmski savez 60 godina djelovanja obilježio je prigodnim izdanjem Zapisa – biltena Hrvatskog filmskog saveza posvećenom dugogodišnjem filmskom stvaralaštvu djece koji će biti predstavljen u sklopu Revije – rekao je Hrvoje Selec.