Objave / 7. studenoga 2019.

Dubrovnik ugostio knjižničare iz cijeloga svijeta

Hrvatska udruga školskih knjižničara u suradnji s Međunarodnom udrugom školskih knjižničara (IASL-om) organizirala je u Dubrovniku od 21. do 25. listopada 2019. 48. Svjetski kongres školskih knjižničara i 23. Međunarodni istraživački forum o školskome knjižničarstvu pod nazivom Okupljanje – osnaživanje – preobrazba: školske knjižnice. Kongres, na kojem se okupilo 240 sudionika iz 50 zemalja, održan je uz suradnju i partnerstvu s brojnim obrazovnim ustanovama, poslovnim subjektima i pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva kulture, Agencije za odgoj i obrazovanje, Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika. 

Stručnu pomoć u pripremi kongresa organizatorima kongresa pružila je Adela Granić, viša savjetnica za knjižničare Agencije za odgoj i obrazovanje, koja je i sudjelovala u predavanjima i sesijama.

Govornici su bili najstručniji, najpoznatiji i najiskusniji poznavatelji teorije i prakse školskoga knjižničarstva iz cijeloga svijeta, a predstavili su se i školski knjižničari iz Hrvatske. U sklopu Kongresa održano je više od 80 znanstvenih i stručnih izlaganja, radionica i prezentacija, a samo događanje bilo je centralna svjetska i državna proslava Međunarodnoga mjeseca školskih knjižnica 2019. godine na kojem su uručene nagrade najboljim školskim knjižničarima u Hrvatskoj i svijetu.

Na skupu je sakupljeno više od 200 slikovnica i knjiga za djecu i mlade koje su donijeli sudionici iz svojih zemalja i poklonjene su obnovljenoj knjižnici Osnovne škole Stjepana Radića u Metkoviću, koja je uz Gimnaziju Metković i Umjetničku školu Luke Sorkočevića predstavila na najljepši mogući način hrvatsko školsko knjižničarstvo. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u kojoj svaka škola ima školsku knjižnicu u njoj radi stručni suradnik školski knjižničari koji pruža potporu odgojno-obrazovnom radu, provodi edukaciju svojih korisnika i u kojoj su učenici pronašli sigurno mjesto, utočište.