Objave / 17. studenoga 2022.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

U povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, Agencija za odgoj i obrazovanje organizira danas u Vukovaru stručni skup Sjećanje na Vukovar 1991.-2022. Prošlost u sadašnjosti: škola u Vukovaru. Prije početka stručnoga usavršavanja dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, u pratnji suradnika, zapalila je svijeće kod Spomen-križa na ušću Vuke u Dunav u znak sjećanja na 18. studeni 1991.

Stručni skup, na kojem sudjeluju učitelji i nastavnici povijesti slavonskih županija, održava se u Osnovnoj školi Dragutin Tadijanović. Kroz stručna predavanja i izlaganja sudionika tadašnjih događanja u ratnom Vukovaru i Hrvatskoj, prisutni će doznati kako se u tim ratnim uvjetima organiziralo održavanje nastave u školama, tko su bili akteri procesa mirne integracije u obrazovanju i kako je tekao postupak reintegracije hrvatskoga Podunavlja na miran način.

Lidija Miletić, prof., ravnateljica Osnovne škole Dragutina Tadijanovića, u svom će predavanju iz osobnoga iskustva pričati kako se organiziralo školstvu u Vukovaru 90-ih prošloga stoljeća, a kako ono izgleda sada 30 godina kasnije.

Nekadašnja predsjednica Nacionalnog odbora za uspostavu povjerenja u procesu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja Vesna Škare-Ožbolt učiteljima i nastavnicima povijesti govorit će o procesu Reintegracije hrvatskog Podunavlja na miran način, a mr. sc. Renata Bradvica, učitelja OŠ Dragutina Tadijanovića, prisjetit će se aktera procesa mirne reintegracije u obrazovanju.  

Karolina Nadaždi Hideg i Branimira Barun, profesorice iz OŠ Siniše Glavaševića, Vukovar, imajući na umu događanja u ratnom Vukovaru i nakon mirne reintegracije, govorit će kako je to utjecalo na njih i na rad u školi, te što su iz tih iskustava naučile i kako to znanja primjenjivati u budućnosti.

Stručno usavršavanje završit će svjedočanstvom Jelene Zere, koja je kao desetogodišnja djevojčica napustila Vukovar dva dana nakon njegova pada, a nakon toga sudionici će sudjelovati u komemoraciji za žrtve Vukovara koja će se održati u krugu vukovarske bolnice.

Stručni skup organizirao je i vodio Hrvoje Knežević, viši savjetnik za povijest Agencije za odgoj i obrazovanje.