Objave / 13. prosinca 2018.

Čestitamo višim savjetnicima AZOO-a dr. sc. Željku Jakopoviću i Franji Čičku, prof., na najvišem priznanju u odgoju i obrazovanju – Nagradi Ivan Filipović

Viši savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Željko Jakopović i Franjo Čičak, prof., odnedavno u mirovini, dobitnici su Nagrade Ivan Filipović, najvišeg priznanja koje Hrvatski sabor dodjeljuje djelatnicima u odgoju i obrazovanju za rad i rezultate u predškolskom odgoju, osnovnom, srednjem školstvu, visokom školstvu i znanstvenom i stručnom radu.

Ministrica znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Blaženka Divjak i predsjednica Saborskog odbora za obrazovanje i kulturu dr. sc. Vesna Bedeković dodijelile su dr. sc. Željku Jakopoviću Nagradu Ivan Filipović za životno djelo, a Franjo Čičak, prof, nagrađen je godišnjom Nagradom Ivan Filipović u kategoriji srednje škole na svečanosti održanoj u Hrvatskom saboru 12. prosinca 2018. godine.  

Dr. sc. Željko Jakopović i Franjo Čičak, prof., dugogodišnjim radom i suradnjom oplemenili su Agenciju za odgoj i obrazovanje svojim ljudskim i profesionalnim kvalitetama, a njihov stručan i predan rad pridonio je unapređivanju odgojno-obrazovnog procesa i ugledu učiteljskog poziva.

Nagradu za životno djelo dr. sc. Željko Jakopović zaslužio je svojim radom na području odgoja i obrazovanja tijekom četrdeset godina tijekom kojih je dao veliki doprinos razvoju i unapređenju odgojno-obrazovnog sustava i profesionalnih kompetencija nastavnika i učitelja u području fizike. Poticao je suvremenu nastavu fizike, interaktivnu i istraživački usmjerenu, naglašavajući važnost razvoja kompetencija istraživanja pojava i rješavanja problema u nastavi. Organizirao je mnoge hrvatske i međunarodne simpozije o nastavi fizike, autor je udžbenika i priručnika iz fizike, sudjelovao je u brojim domaćim i međunarodnim istraživanjima i projektima iz raznih područja učeničkog konceptualnog razumijevanja fizike i stručnog usavršavanja učitelja i nastavnike fizike. Također, autor je serije za ratnu „TV školu“ Hrvatske radiotelevizije tijekom 1991. i 1992. godine, navodi se između ostaloga u obrazloženju odluke o dodjeli Nagrade Ivan Filipović za životno djelo dr. sc. Željku  Jakopoviću.

Franjo Čičak, prof., cijeli je svoj profesionalni put vezao uz područje odgoja i obrazovanja, isprva kao nastavnik povijesti, a zatim kao viši savjetnik u Agenciji za odgoj i obrazovanje. Svojim je radom promicao suvremene strategije poučavanja osposobljavajući i potičući učitelje i nastavnike u razvijanju kritičkog mišljenja učenika i istraživačko učenje temeljeno na znanstvenim metodama. Promovirajući svojim radom cjeloživotno obrazovanje kao trajnu vrijednost sudjelovao je u realizaciji mnogih stručnih i znanstvenih skupova nastojeći različitim sadržajima obogaćivati stručna usavršavanja nastavnika i učitelja povijesti. Surganizirao je znanstveni skup „Strossmayerovi dani“ koji se svake godine održava u Đakovu. Posebnu pažnju tijekom svoga profesionalnog rada posvetio je temi Domovinskog rata u nastavi povijesti organizirajući od 2005. godine stručne skupove za učitelje i nastavnike povijesti. Uz veliki stručni i osobni angažman pomno je osmišljavao programe stručnih skupova na kojima su uz niz predavanja nastavnici i učitelji imali priliku surađivati s mnogim relevantnim institucijama i znanstvenicima koji istražuju temu Domovinskog rata. Pokretač je i projekata „Nacionalni program edukacije o Domovinskom ratu“ koji se provodi u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja i Hrvatskim generalskim zborom. Rezultati ovakvih stručnih usavršavanja očitovali su se u boljoj zastupljenosti teme Domovinskog rata u nastavi povijesti i mnogobrojnim školskim projektima, a svojim djelovanjem Franjo Čičak, prof., motivirao je mnoge učitelje i nastavnike povijesti da uz obrazovnu i odgojnu zadaću promiču jačanje domoljublja i čuvanje nacionalne baštine, navodi se u odluci o dodjeli godišnje Nagrade Ivan Filipović Franji Čičku, prof.