Objave / 17. svibnja 2024.

Velika Gorica ugostila najbolje kemičare među učenicima

U Gimnaziji Velika Gorica d 8. do 10. svibnja 2024. je održano 33. Natjecanje iz kemije na državnoj razini. U Veliku Goricu je pozvano  116 najboljih mladih kemičara iz cijele Hrvatske koji su se natjecali u znanju (110) i u samostalnim istraživačkim radovima (6). Više od 75 mentora je sudjelovalo na državnoj razini natjecanja iz kemije i pratilo svoje učenike tijekom prethodnih razina natjecanja.

Pozvani učenici su se natjecali rješavanjem pisanih zadaća i izvedbom pokusa uz odgovaranje na pitanja, dok su natjecatelji u samostalnim istraživačkim radovima, usmenim izlaganjima tijekom obrane samostalnih radova na državnoj razini, ali i rješavali zadaću na prethodnim razinama natjecanja u znanju.

Natjecanje iz kemije organiziraju AZOO i Hrvatsko kemijsko društvo (HKD). U prilog navedenomu, suradnja je kontinuirana i zbog gotovo polovice članova Državnoga povjerenstva, koji su ujedno i članovi Hrvatskog kemijskog društva. Na svečanosti otvorenja 33. Natjecanja iz kemije, prisustvovalo je niz predstavnika Grada Velike Gorice i Zagrebačke županije te ravnatelja srednjih škola. Natjecanje je otvorio Ante Matković, učenik 3. razreda Gimnazije Velika Gorica, koji je ostvario zapažen rezultat na prošlogodišnjem državnom natjecanju iz kemije, dok je ove godine osvojio 3. mjesto u kategoriji natjecanje u znanju za učenike 3. razreda srednje škole. Natjecatelji i mentori su imali prilike posjetiti Muzej grada Velika Gorica, sudjelovati u izvedbi pokusa koje su priredili bivši natjecatelji, a sadašnji uspješni studenti Kemijskog odsjeka na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Zahvaljujući izvrsnoj suradnji s kolegama iz škole domaćina, državna razina natjecanja je ostvarena u potpunosti prema Programu natjecanja. Sudionici su izrazili zadovoljstvo zbog organizacije i metodologije rada, a posebno naglašavaju uspješnim postupak uvida u uratke učenika te izlaganja članova Državnoga povjerenstva tijekom predstavljanja natjecateljima i mentorima strukture pisane zadaće i pokusa.

Na poveznicama su dostupni e-knjiga i videozapis s 33. državnog Natjecanja iz kemije