Objave / 31. svibnja 2021.

Uspješno provedena većina natjecanja i smotri, dodjela Oskara znanja u rujnu

Agencija za odgoj i obrazovanje unatoč svim poteškoćama, online nastavi i epidemiološkim mjerama, uspješno je u ovoj školskoj godini organizirala i provela 28 natjecanja i smotri učenika osnovnih i srednjih škola. Uz veliki angažman, trud i rad državnih i školskih povjerenstava od planiranih 36 natjecanja i smotri u školskoj godini 2020/2021. održana je velika većina njih, a do kraja školske godine planirano je održavanje još tri smotre. Sva natjecanja i smotre održali su se redovito prema vremeniku i prema posebnim uputama. Savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje i državna povjerenstva pripremili su posebne, dodatne upute za organizaciju i provođenje natjecanja i smotri u virtualnom okruženju, da bi učenicima i njihovim mentorima olakšali sudjelovanje.

Kao i svake godine učenici su i ove godine postigli izvrsne rezultate na državnim natjecanjima na kojima su sudjelovali najbolji iz generacije u svom predmetu ili području u kojem se natječu. I učenici koji su sudjelovali na smotrama, kao što su Smotra LiDraNo i Škola stvaralaštva Novigradsko proljeće pokazali su iznimnu darovitost i kreativnost u nizu područja, od dramske umjetnosti, novinarstva, kiparstva, slikarstva, glazbe… Rezultati održanih natjecanja i sudjelovanje učenika na smotrama objavljeni su u Katalogu natjecanja i smotri link

Nažalost, pet natjecanja i smotri je otkazano zbog epidemiološke situacije uzrokovane epidemijom koronavirusa. Primjerice, otkazane su Glazbene svečanosti hrvatske mladeži, natjecanje školskih zborova jer učenici nisu imali mogućnosti vježbati i pripremati se. Iz istoga razloga otkazano je i natjecanje učeničkih domova RH-a, Domijada. Natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa i Natjecanje učenika OŠ u poznavanju prometnih i sigurnosnih pravila i upravljanja biciklom – „Sigurno u prometu“ otkazali su HAK i Hrvatski Crveni križ koji s Agencijom provode navedena natjecanja.

Agencija za odgoj i obrazovanje zahvaljuje svim učenicima i mentorima koji su i u ovim iznimno zahtjevnim trenutcima pronašli motivaciju, vremena i volje za dodatan rad i učenje. Zahvala i svim članovima državnih i školskih povjerenstava, te županijskim uredima za školstvo i obrazovanje, koji su sudjelovali u organizaciji i provođenju natjecanja i smotri od školske do državne razine, a zahvaljujući kojima su se natjecanja i smotre održali bez većih problema i pritužbi.

Agencija za odgoj i obrazovanje i ove će godine nagraditi najbolje učenike, pobjednike državnih i međunarodnih natjecanja u znanju. Dodjela Oskar znanja za 2020/2021. školsku godinu, najveće i najznačajnije nagrade u obrazovanju kojom se već 17 godina nagrađuju najbolji učenici i mentori osnovnih i srednjih škola te glazbenih i plesnih škola u Republici Hrvatskoj, održat će se potkraj rujna 2021.