Objave / 13. veljače 2023.

Uoči predsjedanja IHRA-om Agencija i Centropa dogovorili suradnju na edukaciji o Holokaustu

Agencija za odgoj i obrazovanje i Centropa, Srednjoeuropski centar za istraživanje i dokumentiranje židovske povijest 20. stoljeća, dogovorili su suradnju na zajedničkim edukacijama učitelja i nastavnika u području učenja i poučavanja o Holokaustu, s ciljem unapređenja obrazovanja, istraživanja i informiranja o toj važnoj povijesnoj temi.

Memorandum o razumijevanju potpisan je uoči početka hrvatskoga predsjedanja IHRA-om, koja je uspostavljena 1998. godine radi jačanja i promicanja obrazovanja, sjećanja i istraživanja o Holokaustu. Hrvatska će predsjedanje IHRA-om započeti u ožujku ove godine, a velike zasluge za dobivanje kandidature i predsjedništva pripadaju i Agenciji za odgoj i obrazovanje koja je u posljednjih 20 godina stručnim skupovima na državnoj i međunarodnoj razini te sudjelovanjima u međunarodnim projektima značajno doprinijela prepoznatljivosti i vidljivosti Republike Hrvatske u području poučavanja i učenja o Holokaustu.

Memorandum su 6. veljače potpisali dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje i Fabian Rühle, direktor edukacije Centrope, a sklopljen je nakon dugogodišnje uspješne suradnju tih dviju institucija u organizaciji seminara i ljetnih akademija za učitelje. Čelnici institucija pozdravili su dosadašnje napore uložene u profesionalni razvoj učitelja i nastavnika u području antisemitizma i Holokausta te uspostavi regionalne mreže učitelja i nastavnika.

Na osnovi potpisanoga memoranduma Agencija za odgoj i obrazovanje i Centropa zajednički će organizirati i promicati edukaciju odgojno-obrazovnih radnika u području učenja i poučavanja o Holokaustu, posebno u vidu jačanja profesionalne sposobnosti hrvatskih učitelja da se bave temom antisemitizma i Holokausta, ali i židovske povijesti i židovskog doprinosa razvoju civilizacije. Između ostaloga, zainteresiranim hrvatskim učiteljima omogućit će se besplatno sudjelovanje na Centropinim ljetnim akademijama, a planirano je organiziranje zajedničkih stručnih usavršavanja u Hrvatskoj i inozemstvu o povijesti Židova, antisemitizmu i Holokaustu. Sve informacije za zainteresirane učitelje i nastavnike i javni pozivi za sudjelovanje bit će objavljene na internetskim stranicama AZOO-a i Centrope.