Objave / 8. lipnja 2022.

UNICEF, Agencija i HZJZ zajedno u edukaciji učitelja o mentalnom zdravlju učenika

Istraživanja su pokazala da gotovo tri četvrtine djelatnika u školama ne zna kako prepoznati poteškoće s mentalnim zdravljem učenika i pružiti im pomoć te da im je potrebna dodatna edukacija o tim temama, istaknuto je 7. lipnja 2022. godine na konferenciji za medije u Gimnaziji Ivan Supek u Zagrebu, na predstavljanju ovogodišnje UNICEF-ove humanitarne utrke Mliječna staza.

Da bi potaknuo pozitivne promjene, UNICEF je pokrenuo kampanju za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih u sklopu koje će se održati i humanitarna utrka Mliječna staza 2022. Prikupljenim sredstvima na utrci, UNICEF će podržati provedbu programa podrške za mentalno zdravlje djece i mladih u školama PoMoZi Da, koji provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje. Edukativni program PoMoZi Da razvijen je u sklopu Nacionalnog programa promicanja zdravlja Živjeti zdravo koji u svojim aktivnostima zdravstvenu pismenost prepoznaje kao važnu odrednicu očuvanja zdravlja, ranog prepoznavanja problema i pružanja prve pomoći i podrške.

Utrka Mliječna staza prethodnih je godina okupljala oko 20.000 sudionika i prikupila oko 2,5 milijuna kuna. Ovogodišnje izdanje posebno je važno jer dolazi nakon izazovnog i stresnog razdoblja obilježenog pandemijom i potresima, poručila je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina Castillo. –  Mentalna dobrobit ključna je za zdravlje i razvoj djece i mladih jer utječe na njihove sposobnosti da uče, razvijaju se, ostvare svoje potencijale i budu produktivni članovi društva. Osim školskih torbi, učenici „na svojim leđima“ često nose i brojne nevidljive terete, a pandemija i potresi doveli su njihovu dobrobit u još veći rizik. Kampanjom usmjerenom na razumijevanje, suosjećanje i pozitivne vrijednosti želimo otklanjati stigme i diskriminaciju te pomoći u osiguranju podrške za očuvanje i zaštitu mentalnog zdravlja i dobrobiti djece i mladih – kazala je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Mladi ljudi sve više vremena provode u virtualnom svijetu u kojem se osjećaju usamljeno i izolirano. Zato je iznimno važno već u razredu prepoznati problem mlade osobe i uputiti je na stručnu pomoć, smatra ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać. Agencija za odgoj i obrazovanje uvijek spremno podržava humanitarne projekte, pogotovu one u kojima su u središtu mladi i briga za njihovo mentalno zdravlje. Program PoMoZi Da, UNICEF-ova utrka Mliječna staza 2022. i ove godine je u partnerstvu s Agencijom za odgoj i obrazovanje, krovnom institucijom koja brine o učiteljima, nastavnicima, djeci i mladima, naglasila je Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje. Izjavu ravnateljice dostupna je na linku

Edukaciju u sklopu programa PoMoZi Da razvijena je temeljem istraživanja Zdravstvena pismenost odgojno-obrazovnih djelatnika u području mentalnog zdravlja djece i mladih koje je provedeno 2017. godine. – U istraživanju 70,6% ispitanika izjavilo je da se ne osjeća dovoljno sigurnima u svoje sposobnosti da pomogne. Zato je ovaj program važan i drago nam je da je UNICEF prepoznao važnost i vrijednost ovog programa i odlučio u suradnji s nama ojačati njegovu nacionalnu provedbu u 2023. i 2024. godini, istaknula je prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović, voditeljica Nacionalnog programa promicanja zdravlja Živjeti zdravo, Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza 2022. odvijat  će se na tisućama staza diljem Hrvatske tijekom 10 dana, od 9. do 18. rujna. Svi zainteresirani građani mogu sudjelovati hodanjem, trčanjem, vožnjom bicikla, rolanjem ili mogu svojim donacijama pomoći podignuti svijest i važnosti mentalnog zdravlja djece i mladih. Prijave za UNICEF-ovu utrku Mliječna staza: www.mlijecnastaza.hr