Objave / 2. prosinca 2019.

U Varaždinu obilježen Dan Agencije za odgoj i obrazovanje

Djelatnici Agencije za odgoj i obrazovanje okupili su se 29. studenoga 2019. godine u Varaždinu na Danu Agencije, skupu posvećenom susretu svih zaposlenika, razmjeni profesionalnih iskustava i edukaciji o temama korisnim za unaprjeđenje rada.

Više od 100 djelatnika AZOO-a iz Zagreba te Podružnica u Splitu, Rijeci i Osijeku educiralo se o materijalnim pravima zaposlenika u javnoj upravi i o primjeni etičkog kodeksa. Viši savjetnici prezentirali su istraživanja i projekte na kojima aktivno rade te prenijeli svoja iskustva i spoznaje s međunarodnih edukacija i konferencija. Susretu svih zaposlenika u Varaždinu prisustvovali su i članovi Upravnoga vijeća, predsjednica Sanja Horvatić, mag. pead. soc., Katarina Grgerc, prof., Vladimira Brezak, prof., i doc. dr. sc. Goran Hajdin te nekadašnji ravnatelji Vinko Filipović, prof.

Broj stručnih skupova, uvid, mišljenja i edukacija te projekata u kojima sudjeluju viši savjetnici pokazuju da je Agencija za odgoj i obrazovanje vrlo aktivna i prisutna u odgojno-obrazovnom sustavu te partner bez kojega se ne mogu provoditi reformski procesi, naglasila je uvodno dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije.

– Prateći reformske procese od kraja kolovoza 2019. savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje sudjelovali su na 208 rujanskih edukacija organiziranih zajedno s mentorskim timom MZO-a. Organizirali su 194 stručna skupa za učitelje i nastavnike svojih predmeta i područja rada. Uz to redovito organiziraju i provode stručne ispite, odlaze na uvide za napredovanja, rade stručno savjetodavni rad, provode stručno-pedagoške nadzore, daju mišljenja na metodičke priručnike i druge obrazovne materijale. Sve ovo pokazuje koliko smo u svemu bili aktivni i da bez savjetnika Agencije reforma ne bi mogla ići kvalitetno prema školama – istaknula je ravnateljica Dubravka Brezak Stamać i kazala da će se sudjelovanje savjetnika u reformskim procesima nastavit. U 5. savjetničkom posjetu školama, koji organizira mentorski tim MZO-a, sudjelovat će i 31 viši savjetnik Agencije. – Na nama je da u tome sudjelujemo, procjenjujemo i vjerujem da ćemo biti i dalje sugovornici i suradnici u ministarstvu u tom projektu – rekla je Dubravka Brezak Stamać i zahvalila cijelom timu i svim savjetnicima na profesionalnom i predanom radu. Pred Agencijom je puno izazova i puno toga novoga, dodala je ravnateljica Brezak Stamać, a s njom se složila i predsjednica Upravnog vijeća Sanja Horvatić, mag. pead. soc. U svom obraćanju Sanja Horvatić naglasila je da Upravno vijeće i Ministarstvo prate rad AZOO-a, i da bez Agencije nije moguće provesti reformske procese u školama.

Druženje u Varaždinu djelatnici Agencije upotpunili su zanimljivim i korisnim edukacijama o materijalnim pravima i etici u javnim službama. Predavanje o materijalnim pravima javnih službenika održala je mr. sc. Nada Dremel, viši predavač i ovlašteni revizor RRIF Zagreb, a o primjeni etičkog kodeksa u javnim službama govorio je doc. dr. sc. Ivor Altaras Penda sa Sveučilište Libertas u Zagrebu.

Zajednički susret savjetnici su iskoristili i da bi razmijenili iskustva profesionalnoga rada, prenijeli dojmove s međunarodnih konferencija i sudjelovanja te upoznali kolege s projektima na kojima rade. Viši savjetnik za međunarodnu suradnju Boris Vampula, univ. spec. cin., predstavio je tri strateška projekta AZOO-a koji se u 2019. godini financiraju iz sredstava Europske Unije. Mr. sc. Inga Seme Stojnović govorila je o projektu kojim se nastoji potaknuti djecu u vrtiću da razmišljaju i uče o kulturnoj baštini. Baštinom u rukama mladih bavi se i projekt koji je predstavila viša savjetnica Mirjana Kazija, prof.

Viša savjetnica Mirela Barbaroša-Šikić prenijela je zapažanja s prvoga međunarodnog foruma dječje kulture održanoga u Tamperu u Finskoj na kojem se raspravljalo kako djeci približiti umjetnost i kakva su svjetska iskustva i prakse u tom području. Savjetnici Agencije organizirali su i stručna usavršavanja za Hrvate u iseljeništvu i dijaspori. Biljana Petljak Zekić, mag. prim. educ., prikazala je seminare i radionice hrvatskoga jezika na kojima je sudjelovala u Australiji, a Sonja Burčar, prof., govorila je o usavršavanju poučavatelja na hrvatskome jeziku u Vojvodini. Sudjelovanje na 48. Svjetskom kongresu školskih knjižničara održanom u Dubrovniku predstavila je viša savjetnica za školske knjižničare Adela Granić, prof., dipl. bibliotekar. Rovis Brandić, mag. paed. soc. i dr. sc. Vesna Ivasović predstavile su preventivni program Lions Quest koji provode u školama. Patrizia Pitacco, dipl. defektolog, govorila je o programu razvijanja i unaprjeđivanja komunikacije u višekulturnoj zajednici. Viša savjetnica za pedagoge Ivana Biljan, prof., prenijela je iskustvo sudjelovanja u internacionalnom projektu Bringing Sport to Children With Special Needs, a dr. sc. Verica Jovanovski približila je kolegama generaciju Y govoreći o njihovim značajkama i predodžbama o razvoju karijere. Viša savjetnica za hrvatski jezik dr. sc. Marijana Češi predstavila je Kurikulum za razvoj osnovnih digitalnih, matematičkih i čitalačkih vještina te aktivnosti u kojima aktivno sudjeluje u sklopu provođenja projekta. O međunarodnim iskustvima u procesu reforme obrazovanja govorila je viša savjetnica za matematiku Antonela Czwyk Marić, prof. S primjerima, teškoćama i tijekom provedbi reformi upoznala se na međunarodnoj konferenciji na tu temu u Podgorici na kojoj je zajedno s kolegicom Viktorijom Vranešić, prof. predstavila rad Agencije za odgoj i obrazovanje.

Fotografije: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL