Objave / 8. siječnja 2021.

U sklopu i-nastave snimljeno 1 330 videolekcija za strane i klasične jezike

Radne skupine predmetnih kurikula, koje je imenovalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja u projektu i-nastava, intenzivno rade na izradi videolekcija i dodatnih digitalnih sadržaja. Do 7. siječnja 2021. godine radne skupine za strane i klasične jezik snimile su 1 330 videolekcija (što je više od 300 sati snimljenog materijala), uz koje idu brojni digitalni sadržaji, a koji učiteljima i nastavnicima, ali i učenicima pomažu u provedbi nastave na daljinu.

Voditelji radnih skupina predmetnih kurikula su savjetnici i vanjski suradnici Agencije za odgoj i obrazovanje koji uz koordinatore iz škola te učitelje i nastavnike, imenovane od Ministarstva znanosti i obrazovanja, rade na osmišljavanju, izradi i recenziji videomaterijala i digitalnih sadržaja.

Videolekcije se snimaju i za osnovne i za srednje škole te prate okvirne godišnje izvedbene kurikule koje su osmislile radne skupine predmetnih kurikula. Tako je do sada Radna skupina za predmetni kurikul predmeta Engleski jezik, pod vodstvom savjetnika Davora Černija i koordinatorica Livije Pribanić i Snježane Pavić, izradila 314 videolekcija. Radna skupina za predmetni kurikul predmeta Njemački jezik, pod vodstvom savjetnice Izabele Potnar Mijić i koordinatorica Tatjane Šoše i Gordane Barišić Lazar, izradila je 332 videolekcije. Radne skupina za predmetne kurikule predmeta Grčki i Latinski jezik, pod vodstvom vanjskog suradnika Agencije Tonćija Maleša i koordinatorice Dubravke Matković, izradile su 312 videolekcija (Grčki – 128, Latinski – 184). Radna skupina za predmetni kurikul predmeta Španjolski jezik, pod vodstvom vanjske suradnice Agencije Cvjetanke Božanić i koordinatora Ivice Cikača, izradila je 36 videolekcija. Radna skupina za predmetni kurikul predmeta Francuski jezik, pod vodstvom vanjske suradnice Agencije Loreane Selišek Butina i koordinatorice Kristine Pirs, izradila je 219 videolekcija. Radna skupina za predmetni kurikul predmeta Talijanski jezik, pod vodstvom vanjske suradnice Agencije Marije Puškarić i koordinatorice Dolores Stojanović, izradila je 117 videolekcija.

Početkom nastavne godine 2020/2021. Agencija za odgoj i obrazovanje aktivno se uključila u projekte i-nastava i Škola na Trećem, Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ovim projektima Ministarstvo je nastavilo s pružanjem podrške učiteljima i nastavnicama u provedbi nastave na daljinu kroz izradu videomaterijala i dodatnih digitalnih sadržaja. U sklopu projekta otvorene su i predmetne učionice na platformi Loomen, gdje su učiteljima i nastavnicima dostupne videolekcije, sve važne obavijesti i informacije vezane za održavanje nastave na daljinu te forumi za rasprave.

Korisne poveznice:

https://i-nastava.gov.hr/;

https://i-nastava.gov.hr/vijesti/skola-na-trecem/67;

https://mzo.gov.hr/vijesti/okvirni-godisnji-izvedbeni-kurikulumi-za-nastavnu-godinu-2020-2021/3929;

https://i-nastava.gov.hr/videolekcije-11/11;

Loomen predmetne učionice – https://i-nastava.gov.hr/UserDocsImages/dokumenti/i-predmeti/Popis%20i-predmeta%20za%20ucitelje%20i%20nastavnike.pdf