Objave / 12. srpnja 2019.

U Puli održan stručni skup za odgojno-obrazovne djelatnike koji izvode nastavu na hrvatskom jeziku diljem svijeta

Odgajatelji, učitelji i nastavnici koji izvode nastavu na hrvatskome jeziku izvan Hrvatske okupili su se 4. srpnja u Puli na stručnom usavršavanju koje Agencija za odgoj i obrazovanje organizira već trinaestu godinu zaredom. Skup je započeo kulturno-umjetničkim programom koji su izvela djeca Dječjeg vrtića Mali svijet i učenici Osnovne škole Veruda iz Pule.

Pozdravne riječi sudionicima skupa uputila je voditeljica stručnog usavršavanja Tihana Šimunić prenijevši im pozdrave ravnateljice Agencije dr. sc. Dubravke Brezak Stamać, a u ime grada Pule obratila se pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović.

Primjer njegovanja zavičajnog identiteta u Istarskoj županiji i institucionalizaciju zavičajne nastave predstavila je Dijana Muškardin. Ideja o zavičajnoj nastavi krenula je iz šarolikog multikulturalnog istarskog identiteta, a cilj projekta je formiranje uvođenje zavičajne nastave i tradicijske kulture u predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove u Istri, čuvanje regionalnog bogatstva i posebnosti. U magični istarski glazbeni mozaik, sastavljen od različitih vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih glazbenih oblika različitih tradicija, sudionike skupa uveo je Noel Šuran, a geološku baštinu Istre predstavio je dr. sc. Duje Smirčić, što je bio sjajan uvod za terensku nastavu na Brijunima te razgled grada.

Pozvana plenarna predavanja održali su prof. dr. sc. Ante Bežen i dr. sc. Vesna Budinski. Ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje dr. sc. Željko Jozić predstavio je mrežne izvore Instituta, a jezično savjetništvo Instituta dr. sc. Goranka Blagus Bartolec. Sudionici skupa usavršavali su se u jezičnim, likovnim, glazbeno-plesnim i pedagoškim radionicama koje su vodili prof. dr. sc. Ante Bežen, mr. sc. Inga Seme Stojnović, Zvjezdana Prohaska, Karin Miletić i Kristina Čačić. Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO kao hrvatski brend u kulturi predstavili su ravnateljica LADA Ileana Jurin Bakotić te Krešimir Dabo, a svi su sudionici skupa posebno bili aktivni na cjelovečernjim radionicama koje je vodila solistica i plesna voditeljica u LADU Sandra Sekula.

U završnom dijelu skupa svi su njegovatelji hrvatske riječi i kulture izrazili zadovoljstvo programskim dijelom skupa naglašavajući važnost ovog oblika stručnog usavršavanja u svom radu i profesionalnim razvoju.

Realizaciju skupa pomogla je Turistička zajednica grada Pule i Školska knjiga.