Objave / 19. svibnja 2021.

U postupku posvajanja djeca ne smiju biti žrtve birokracije

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana obitelji 14. svibnja 2021. godine u Zagrebu je održan stručni skup „Kako smo postali obitelj, Posvojenje – dio moje priče“ na kojemu se govorilo o posvojenju djece u Hrvatskoj, praktičnim smjernicama za unaprjeđenje prakse posvojenja i predstavljen je zbornik radova Posvojenje – različite perspektive, isti cilj. Skup je organizirala udruga Na drugi način, koja se već 16 godina provodi program edukacije i pripreme potencijalnih posvojitelja, uz podršku Hrvatske udruge socijalnih radnika, Ministarstva rada mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Agencije za odgoj i obrazovanje.

Posvojenje djece ima brojne prednosti ne samo za posvojitelje koji na taj način imaju mogućnost doživjeti jedno od najljepših iskustava u životu, već i za posvojenju djecu, naglašeno je na početku skupa. Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać istaknula je da posvojenje djetetu omogućuje stabilno okruženje, dom u kojem razvija privrženost s članovima obitelji, dobiva osjećaj sigurnosti, prihvaćenosti, povjerenja te emocionalnu podršku. –Teško je razumjeti zašto je u Hrvatskoj taj postupak posvojenja toliko dugotrajan. Iznimno je važno skratiti razdoblje čekanja i ubrzati postupak posvojenja. Djeca ne smiju biti žrtve birokracije – kazala je dr. sc. Dubravka Brezak Stamać.

Na skupu je predstavljen zbornik radova „Posvojenje-različite perspektive, isti cilj“. Zbornik obuhvaća radove znanstvenika i stručnjakinja iz područja socijalnog rada, psihologije, pedagogije i socijalne pedagogije i sadrži bogati pregled recentnih znanstvenih i stručnih spoznaja te na njima utemeljene brojne praktične smjernice za unapređivanje prakse posvojenja u Hrvatskoj.