Objave / 25. svibnja 2021.

U Postirima održana prosvjetno-kulturna manifestacija 25. dani Vladimira Nazora

U spomen na klasika hrvatske književnosti Vladimira Nazora, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, u Postirima, na otoku Braču, održana je 21. i 22. svibnja 2021. godine prosvjetno-kulturna manifestacija Nazorovi dani. U sklopu manifestacije održan je stručni skup Agencije za odgoj i obrazovanje za učitelje i nastavnike hrvatskoga jezika, nagrađeni su pobjednici Literarnog natječaja „Nazor i mi“ i otvorena je izložba Život i djelo Vladimira Nazora koju je priredio Državni arhiv iz Pazina, autorica Mirele Mrak i Anamarije Kurelić.

Manifestacija je otvorena svečano literarno-glazbenim nastupom učenika i mladih autora Osnovne škole Vladimira Nazora iz Postira. U organizacije Agencije za odgoj i obrazovanje sljedeći dan održan je stručni skup na kojem su predavači bili dr. sc. Dubravka Brazak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, s temom Pjesnik Vladimir Nazor u čitankama hrvatskoga jezika, Marija Dukić na temu Kolektivno protiv individualnog u Dupinu i Halugici i Antonia Galić o Nazoru – pjesniku vraćanja duga.

Dr. sc. Dubravka Brezak Stamać prikazala je razvoj udžbeničkoga materijala na primjeru Nazorovih čitanka, samostalnih i u suradnji s drugim autorima, tematskim pristupima i pogledima na tumačenje književnih djela i neknjiževnih tekstova u prvoj polovici dvadesetoga stoljeća. Marija Dukić i Antonia Galić predavale su o privlačnosti tumačenja, zauzimanju strana i dijeljenju dobra/zla koje ima svoje mjesto u ranomu odgoju. Kako djeca odrastaju, učimo ih kritičkom razmišljanju i preispitivanju prikaza dobra i zla u književnosti, odbijajući shematska tumačenja kao jedina točna. Vladimir je Nazor, zaključuju autorice, prije svega pisac dobra, pojedinog i moćnog, svijetle individue koja kroči svijetom.

Voditelj stručnoga skupa, na kojem je online sudjelovalo više od 300 učitelja i nastavnika hrvatskoga jezika, bio je dr. sc. Srećko Listeš, viši savjetnik za hrvatski jezik, a domaćin OŠ Vladimira Nazora, Postira.

Program manifestacije Nazorovih dana 2021. godine zaključen je nastupom nagrađenih učenika, pobjednika literarnoga natječaja „Nazor i mi“ te dodjelom diploma i plaketa Vladimir Nazor za promicanje i unaprjeđivanje hrvatskoga jezika te za osmišljavanje, organizaciju, potporu i provođenje Nazorovih dana. Nagrade učenicima uručili su ravnateljica Agencije dr. sc. Dubravka Brezak Stamać i pranećakinja Vladimira Nazora umirovljena prof. dr. sc. Olga Perić.