Objave / 9. srpnja 2018.

U Poreču održano stručno usavršavanje za odgojitelje, učitelje i nastavnike pripadnika hrvatske manjine, iseljenika i Hrvata u BiH

manjine1_mU organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje u Poreču je od 2. do 6. srpnja 2018. godine održa Stručni skup za odgojitelje, učitelje i nastavnike pripadnika hrvatske manjine, iseljenika i Hrvata u Bosni i Hercegovini. Odgojitelji, učitelji i nastavnici iz Australije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Italije, Kanade, Mađarske, Makedonije, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Srbije i Švedske, njih devedesetak koji izvode nastavu na hrvatskom jeziku i poučavaju djecu hrvatske manjine, iseljenika i Hrvata u BiH, kontinuirano se stručno usavršava u Republici Hrvatskoj i na taj način osnažuje hrvatski nacionalni identitet. 

manjine2_mmanjine3_mNa svečanom otvaranju skupa u Istarskoj sabornici u Poreču, riječi dobrodošlice sudionicima su uputili pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Momir Karin, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković, Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja nacionalne manjine u inozemstvu Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan RH i zamjenica gradonačelnika grada Poreča Nadia Štifanić Dobrilović.

Otvaranje stručnoga skupa uveličali su i voditeljica Službe za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivana Pilko Čunčić, dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, Dina Rukavina, stručna suradnica iz Službe za provedbu i nadzor natječaja i projekata Hrvata izvan RH-a, prof. dr. sc. Miloš Judaš, ravnatelj Hrvatskog instituta za istraživanje mozga te izv. prof. dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

manjine4_mmanjine5_mPrigodno uvodno izlaganje održao je prof. dr. sc. Miroslav Tuđman s temom Stvaranje hrvatske države i preraspodjela društvenih zaliha znanja. 

Programom stručnoga skupa obuhvaćeni su sadržaji koji pridonose unapređivanju znanja hrvatskoga jezika, obogaćivanju spoznaja o hrvatskomu jeziku i kulturi te jačanju kompetencija u radu s učenicima kojima je hrvatski drugi jezik. Odgojno-obrazovni radnici koji izvode nastavu na hrvatskom jeziku u Europi i svijetu, radom u radionicama, terenskom nastavom te plenarnim predavanjima osnaženi su i u području povijesti, geografije te umjetnosti. Poseban dio programa bio je posvećen njegovanju hrvatske tradicije i identiteta.

Tijekom pet dana usavršavanja sudionici su sudjelovali u radionicama, plenarnim predavanjima, terenskom radu i kulturno-umjetničkom programu.

Plenarna predavanja održali su izv. prof. dr. sc. Ante Nazor, Bitka za Vukovar dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević, Mjesto i uloga nacionalnih i europskih dimenzija obrazovanja u kurikulumu suvremene odgojno-obrazovne ustanove, prof. dr. sc. Miloš Judaš, Razvoj mozga kao temelj ljudske individualnosti, osobnosti i identiteta te izv. prof. dr. sc. Marko Alerić, Hrvatski jezik – temelj hrvatskog identiteta.

manjine6_mmanjine7_mRadionice Hrvatskoga jezika vodila je izv. prof. dr. sc. Lidija Cvikić, prodekanica za znanost, umjetnost i međunarodnu suradnju na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu, a Dramske aktivnosti za učenje jezika Grozdana Lajić Horvat, dramska pedagoginja u ZKM-u. Dr. sc. mr. art. Tamara Jurkić Sviben održala je radionice Hrvatska kulturna baština, Rodoljublje u stihu i glazbi i Glazbena motivacija u početnom opismenjavanju.

Terenski rad u Monkodonji i Eufrazijevoj bazilici organizirao je i vodio Tonći Maleš, prof,

S dječjim folklornim stvaralaštvom i njegovom primjenom te izradom tradicijskih dječjih instrumenata kroz izlaganje i radionice sudionike su proveli Nina i Goran Knežević, voditelji i koreografi dječjeg folklora. Kulturno-umjetničkom programu pridonijele su dr. sc. mr. art. Tamara Jurkić Sviben – glasovir i doc. mr. art. Sofija Cingula – mezzosopran s koncertom Uglazbljeni hrvatski pjesnici. O uspješnom radu svjedočili su sudionici pozitivnim komentarima o primjenjivosti sadržaja i iznimnom ozračju u anonimnom vrednovanju stručnoga skupa.

Voditeljice i moderatorice stručnoga skupa bile su više savjetnice za razrednu nastavu u Agenciji za odgoj i obrazovanje mr. Šimica Mihaljević i Biljana Petljak Zekić, mag. prim. educ.