Objave / 2. veljače 2021.

U Daruvaru održan stručni skup svih odgojno-obrazovnih radnika češke manjine

Tradicionalni stručni skup odgojno-obrazovnih radnika češke nacionalne manjine, koji se svake godine održava u Daruvaru,  ove je godine održan 29. siječnja 2021. godine online.  Stručni skup, na kojem je sudjelovalo više od 70 sudionika, otvorila je Jitka Stanja Brdar, savjetnica za škole s nastavom na češkom jeziku i pismu, vanjska suradnica Agencije za odgoji i obrazovanje i predsjednica Savjeta za školska pitanja Saveza Čeha. Prisutne su pozdravili Tanja Novotna Golubić, dožupanica za češku manjinu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, koja je predstavila aktivnosti u sklopu Mjeseca materinskog jezika. Predsjednica Saveza Čeha Ana-Marija Štruml-Tuček je prisutnim poželjela puno inspiracije u ovim izazovnim vremenima, zato što je, naglasila je, najbolji učitelj onaj koji inspirira. Vladimir Bílek, zastupnik u Saboru RH-a, zahvalio je učiteljima što se trude održati češki jezik na tako visokoj razini i njegovati češki identitet i sačuvati ga za buduće generacije. Na češkom je prisutne pozdravio Milan Vukelić, načelnik Sektora za  obrazovanje na manjinskim jezicima Ministarstva znanosti i obrazovanja te podsjetio je na dvije bitne stvari u kojima s češkom manjinom surađuje:  izdavanje autorskih i prevedenih udžbenika i snimanje videolekcija za nastavu  češkog jezika i kulture.

Prisutne je pozdravila i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, koja je je izrazila zadovoljstvo što ima mogućnost pozdraviti odgojno-obrazovne radnike češke manjine. Navela je da češka manjina već nekoliko stoljeća živi na ovim područjima uz Hrvate i dobro surađuju. Pohvalila je odabir predavanja o Janu Amosu Komenskom za uvod stručnog skupa. Podsjetila je da je online nastava veliki izazov kao i nastava na trećem programu HRT-a i pohvalila snimanje videolekcija za nastavu češkog jezika.

Nakon uvodnih pozdrava slijedila su predavanja posvećena 430. obljetnici rođenja i 350. smrti Jana Amosa Komenskog, mentalnom zdravlju (Ljubaznost prema sebi kao izvor naše snage i Kako se nositi s izazovnim situacijama). U posljednjem predavanju je Jitka Stanja Brdar predstavila realizirane aktivnosti u prošloj školskoj godini, gdje je istaknula da kao relativno mala manjina Česi prednjače po broju održanih stručnih skupova. Informirala je o izdavanju udžbenika, tijeku snimanja videolekcija i predstavila planirane projekte, ljetne škole za učenike i stručna usavršavanja za odgojno-obrazovne radnike za 2021. godinu.