Objave / 12. rujna 2022.

Svi zajedno za mentalno zdravlje djece i mladih!

Šesta UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza, koja se odvija u sklopu kampanje za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih započela je u petak 9. rujna 2022. u parku Maksimir u Zagrebu. Sva prikupljena sredstva i ove godine UNICEF će donirati za provođenje standardiziranog programa mentalnozdravstvenog opismenjavanja učitelja i nastavnika koji provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo uz podršku i suorganizaciju Agencije za odgoj i obrazovanje.

Na simboličnom obilježavanju starta utrke u parku Maksimir zajednički poziv na uključenje u utrku s ciljem podrške mentalnom zdravlju djece i mladih uputili su, uz Reginu M. Castillo, predstojnicu Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, i Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, prim. Vera Katalinić Janković, dr. med., posebna savjetnica ministra zdravstva, Tomislav Paljak, mag. prim. educ., državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Željka Josić, dr. med, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, dr. sc. Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, doc. dr. sc Tomislav Benjak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje.

– Mentalno zdravlje djece i mladih jednako je važno kao i tjelesno zdravlje, ali stigma još uvijek ostaje snažna barijera pa mnogi koji se susreću s problemima pate u tišini. Odgovornost je nas odraslih da im pružimo podržavajuće okruženje, razumijevanje i podršku – istaknula je ravnateljica Dubravka Brezak Stamać i pozvala sve da se uključe u humanitarnu utrku i time pošalju poruku o važnosti podrške i razgovora o mentalnom zdravlju djece i mladih. Video poruka ravnateljice dostupna je na linku.

Sredstva prikupljena za vrijeme trajanja utrke UNICEF će uložiti u osposobljavanje i unaprjeđenje vještina više od 400 odgojno-obrazovnih djelatnika diljem Hrvatske, što će se pozitivno direktno odraziti na više od 20.000 učenika osnovnih i srednjih škola

Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina Castillo poručila je da  istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj više od 44.000 adolescenatau dobi 10 do 19 godinaima problema s mentalnim zdravljem. – Ovom kampanjom UNICEF želi senzibilizirati društvo o važnosti mentalnog zdravlja djece i mladih, potaknuti i normalizirati razgovor o mentalnom zdravlju te pomoći ukloniti stigmu i diskriminaciju s kojom se nažalost još uvijek suočava jako puno djece i mladih suočenih s problemima mentalnog zdravlja – istaknula je.

Utrka Mliječna staza traje od 9. do 18. rujna, a prijave su moguće do zadnjeg dana na mlijecnastaza.hr. 

Kampanju podržavaju brojni mladi, osobe iz javnog života, sportaši, umjetnici, visoki dužnosnici i drugi.