Objave / 29. travnja 2019.

Svečano promovirano 526 mentora i savjetnika

Svečanom promocijom mentora i savjetnika u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu odano je priznanje izvrsnim i inovativnim odgojiteljima, učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima. Agencija za odgoj i obrazovanje organizirala je 26. travnja 2019. promociju u položajna zvanja 526 odgojno-obrazovnih radnika iz dječjih vrtića, osnovnih, srednjih i umjetničkih škola te učeničkih domova.

Među promoviranima isticali su oni ponovno izabrani u zvanje, učitelji koji kontinuirano dobro rade, provode projekte, mentori su pripravnicima, pripremaju učenike za natjecanja, dio su mentorskih skupina i svojom stručnošću i kvalitetom zaslužuju biti među najboljima u sustavu. Upravo u te najbolje obrazovni sustav polaže velike nade i poziva ih da nastave kvalitetno i stručno raditi na uvođenju cjelovite kurikularne reforme.

Odluke o napredovanju promoviranima su uručili Lidija Kralj i Vlado Prskalo, pomoćnici ministrice znanosti i obrazovanja i Tihana Šimunić, voditeljica Odjela za opće poslove Agencije za odgoj i obrazovanje. Lidija Kralj, pozdravila je i čestitala promoviranima u ime ministrice Blaženke Divjak. Istaknula je da je Škola za život u eksperimentalnim školama postavila dobre temelje kurikularne reforme. – Vjerujem da ćete s vašim kompetencijama, aktivnostima, projektima, i svim onim izvanrednim stvarima koje provodite u svojim vrtićima i školama doprinijeti što uspješnijem startu cjelovite kurikularne reforme u rujnu u svim školama. Mi ozbiljno računamo na vas, jer ste vi oni koji će te ovu obrazovnu reformu nositi sljedećih godina i omogućiti da ona traje i da bude sve bolja i bolja sa svakom godinom primjene – kazala je Lidija Kralj.

Cijeli obrazovni sustav isključivo počiva na kvalitetnim učiteljima, nastavnicima, stručnim suradnicima, oni su krvotok svih promjena u društvu, istaknuo je Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja.- Možemo donijeti niz reformskih mjera, ali vi ćete ih provoditi u svojim učionicama i dat će te ocjenu da li su dobre, i hoćemo li tim reformskim mjerama postići ciljeve koje želimo- kazao je Vlado Prskalo.

Promocija mentora i savjetnika svečanost je kojom se odaje priznanje najkvalitetnijima u sustavu, a upravo su ti djelatnici pokretači promjena spremni na sve izazove. Tihana Šimunić kazala je da je to velika čast za sve njih, ali i odgovornost.  – Izazovi koji se stavljaju pred odgojitelje, učitelje, nastavnike i stručne suradnike svakim danom su sve veći. Osim što učenicima pružate mogućnost da steknu znanja i vještine, isto tako svakodnevno im pomažete da steknu životne i moralne vrijednosti – istaknula je Tihana Šimunić te pozvala promovirane na daljnju suradnju i kvalitetne iskorake u sustavu odgoja i obrazovanja.

Učitelji i nastavnici kažu da su itekako svjesni svoje uloge i odgovornosti, ali da ih nagrade u vidu promaknuća u položajna zvanja raduju i motiviraju. – Naš poziv koliko god divan i plemenit bio često je težak i iscrpljujući. Ovako priznanje nas raduje, ali i jako obvezuje jer nam ne dopušta da budemo samo prosječni – kazala je Sandra Binder, učiteljica razredne nastave iz OŠ Franje Kežme. Održati kvalitetan rad i podizati ljestvicu nije jednostavno i često je izuzetno naporno, zahtjeva cjelokupni i potpuni angažman, kaže ova učiteljica iz Osijeka ponovno izabrana u zvanje učitelj savjetnik.

Svečanu promociju glazbenim nastupima uljepšali su učenici Glazbene škole Blagoja Berse iz Zagreba, Josip Švagelj, Fran Leko i Sara Lončar.