Objave / 27. kolovoza 2021.

Sustavna stručna podrška Agencije učiteljima hrvatske manjine u inozemstvu

Svečanim koncertom Kvarteta Strings i kazivanjem ulomaka iz djela dubrovačkih pjesnika zatvoren je četverodnevni stručni skup za učitelje hrvatskoga jezika koji rade s pripadnicima hrvatske manjine u inozemstvu. Na stručnom skupu, koji se održavao u Dubrovniku od 23. do 26. kolovoza 2021. godine, sudjelovalo je trideset učitelja iz Mađarske, Srbije i Rumunjske uživo, isto toliko i online.

Stručni skup zatvorila je dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, izrazivši zadovoljstvo očuvanjem kontinuiteta u pružanju stručne podrške učiteljima pripadnika hrvatske manjine te naglašavajući važnost njegovanja hrvatskoga identiteta, kulture i tradicije. – Vi ste najbolji veleposlanici promicanja hrvatskoga jezika i kulture jer poučavate i govorite na hrvatskom jeziku daleko od svoje pradomovine – istaknula je ravnateljica Agencije.

Sudionici su kroz predavanja i radionice obogaćivali svoje znanje iz područja hrvatskoga jezika, kulturne, povijesne i prirodne baštine te razvijali praktične vještine u poučavanju i  radu s učenicima koji su pripadnici hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu.

Na svečanome zatvaranju skupa dubrovački Kvartet Strings izveo je tri simfonije Luka Sorkočevića, a glumac Joško Ševo kazivao je ulomke iz djela dubrovačkih pjesnika.