Objave / 4. rujna 2020.

Suradnja Agencije i Ministarstva kulture na poticanju čitanja

U okviru programa 4. Mediteranskog festivala knjige, koji je otvoren u Splitu 2. rujna 2020. godine, održana je i panel-rasprava Nacionalna strategija poticanja čitanja – čitanje kao lijek, koju provodi Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje.

Na raspravi su sudjelovali zamjenica gradonačelnika Grada Splita Jelena Hrgović Tomaš,  viša savjetnica u Ministarstvu kulture i medija i koordinatorica Strategije Maja Zrnčić i viši savjetnik za izdavačku djelatnost u Agenciji za odgoj i obrazovanje Miroslav Mićanović. Sudionici su u razgovoru naglasili važnost čitanja i u ovim izazovnim vremenima za sve one koji su uključeni u obrazovni sustav, što Agencija za odgoj i obrazovanje prepoznaje kao vlastiti izazov i u okviru redovitoga Kataloga stručnih skupova dajući posebnu pažnju poticanju čitanja i razvoju čitateljskih kompetencija. Sadržajno stručni skupovi Agencije ne odnose se samo na nastavu hrvatskog jezika, nego se jednako tako važnost čitanja i pisanja naglašava i u na drugim predmetima.

Poruke o važnosti čitanja i kulture odaslane su i na otvaranju Festivala. Maja Zrnčić je naglasila da uz pomoć knjige i umjetnosti svijet vidimo na novi način, što je iznimno bitno u trenutku u kojem živimo i da je na svim kulturnim djelatnicima zadaća osvijestiti važnost čitanja i druženja s knjigom. Istaknuvši važnost da se održao kontinuitet ove manifestacije, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara dodao je da se uspješnom organizacijom Splitskog ljeta i Festivala mediteranskog filma dokazalo da odgovorno prihvaćamo ‘novo normalno’, ali i da se ne odričemo bitnih segmenata života, osobito kulture. Na hrabrosti, odlučnosti i odgovornosti zahvalio je predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara pri HGK-a Slavko Kozina te dodao kako je kultura dio svakodnevice i najbolji odgovor kada propitujemo izazove života.

 

FOTO: Grad Split