Stručni skupovi / 25. kolovoza 2017.

XXV. Jubilarni znanstveno stručni skup Hrvatskog društva učitelja i profesora njemačkog jezika

Razina i vrsta stručnog skupa: državni, višednevni

Namjena: skup je namijenjen učiteljima i nastavnicima njemačkog jezika te odgojiteljima u programima njemačkoga jezika

Mjesto održavanja: Trakošćan

Broj polaznika: 200

Rok prijave: obvezna prijava do 10. listopada na ettaedu.azoo.hr

Predavači: Prof. Dr. Angela Witt-Bartsch (na poziv Goethe Instituta), Karlsfeld b. München, Mag. Denis Weger, MA, Zentrum für LehrerInnenbildung, Sprachlehr- und –lernforschung, Universität Wien, Dr. Margareta Strasser, Universität Salzburg i desetak voditelja radionica iz redova učitelja i nastavnika iz hrvatskih škola

Ciljevi: sudionici će dobiti pregled povijesnog razvoja nastave njemačkoga u Hrvatskoj, upoznati glotodidaktičke tendencije u području poučavanja njemačkoga kao stranoga jezika te u radionicama isprobati primjere uspješne nastavne prakse

(Iz najave organizatora skupa: Ovogodišnji skup ima jubilarni karakter i obuhvatit će dijakronijski osvrt na učenje i poučavanje njemačkoga kao stranog jezika u Hrvatskoj, ali i glotodidaktičke tendencije i suvremene znanstvene spoznaje i iskustva iz nastavne prakse vezana za sljedeća tematska područja: – razredno i školsko ozračje kao čimbenik nastave njemačkog jezika s težištem na komunikacijskim strategijama u odnosu učitelja/nastavnika i učenika te među vršnjacima u odgojno-obrazovnoj skupini (upravljanje konfliktnim situacijama, poticanje međusobnog razumijevanja i uvažavanja i dr.)

promjena nastavne paradigme od orijentacije na input prema orijentaciji na ishode očekivani profil učenika njemačkog jezika (razine i segmenti komunikacijske kompetencije); očekivani profil učitelja i nastavnika njemačkog jezika (vladanje paletom stranojezičnih metodičko-didaktičkih pristupa za rad s različitim ciljnim skupinama te ostalim vještinama za rad u nastavi)

– učenje i poučavanje njemačkog jezika kao mjesto realnih i virtualnih susreta, tj. otvaranje nastave njemačkog jezika za različite oblike komunikacije (od klasičnih učeničkih razmjena, preko Skype susreta razreda do domaćih zadaća na društvenim mrežama)

– motivacijski aspekti nastave stranih jezika (psihološka, metodička, pragmatičko-komunikacijska perspektiva)“) 

Metode i oblici rada: predavanja, radionice, izlaganja unutar slobodnog foruma

Vrednovanje: Obrazac za vrednovanje teme i nositelja programa

Napomena: stručni skup partnera KDV pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović

Voditelj: –