Stručni skupovi / 21. travnja 2017.

Rano učenje njemačkoga jezika – stručni skup partnera Goethe instituta

Razina i vrsta stručnog skupa: državni

Namjena: skup je namijenjen profesorima, učiteljima i nastavnicima njemačkoga jezika u osnovnim školama (rano učenje) i odgajateljima, koji provode program ranog učenja stranog jezika

Referentica: Bernadett Veress

Mjesto održavanja: Goethe-Institut Kroatien, Perkovčeva 5, 10 000 Zagreb

Broj polaznika: 20

Rok prijave: obvezna prijava do 12.04.2017. na andja.andrusic@zagreb.goethe.org ili do 12.04.2017. na stranicama ettaedu

Ciljevi:

Usvajanje stranoga ili drugoga jezika u predškolskoj dobi i u prvom razredu osnovne škole odvija po posebnim didaktičko-metodičkim principima. Djeca su u toj dobi prema Piagetu u takozvanom „magičnom razdoblju“ kada žele znati sve i imaju potrebu za razgovorom. Sadržaji koji se obrađuju u nastavi trebaju stoga biti izabrani u svrhu buđenja emocija, stvaranja uzbuđenja odnosno poticanja akcije, interakcije i (su)konstrukcije.

Podučavanje njemačkoga kao prvoga stranog jezika u prvim razredima osnovne škole orijentira se prema posebnim didaktičko-metodičkim principima.
Sudionici seminara isprobat će različite oblike kreativnog i aktivnog učenja njemačkoga jezika. Metodički pojmovi chunks, CLIL, scaffolding, pismenost, TPR, insceniranje u nastavi njemačkog kao stranog jezika i jezična kupka važne su ključne riječi ove edukacije.

Metode i oblici rada: radionica

Vrednovanje: Obrazac za vrednovanje teme i nositelja programa

Napomena: radni jezik je njemački jezik

Voditelj:

Ugovorni partner – Goethe Institut
Vita Žiborski Kovačić,
Viša savjetnica za njemački jezik
Agencija za odgoj i obrazovanje,
Telefon: 01 2785 102