Stručni skupovi / 2. prosinca 2014.

Nove metodologije i tehnologije u nastavi fizike

Razina i vrsta stručnog skupa: međužupanijski; jednodnevni

Namjena: skup je namijenjen učiteljima i nastavnicima fizike Splitsko-dalmatinske županije, Šibensko-kninske, Zadarske i Dubrovačko-neretvanske

Mjesto održavanja: OŠ Gripe, Alojzija Stepinca 12, 21000 Split

Broj polaznika: 60

Rok prijave: obvezna prijava do 8. siječnja 2015.  na www.ettaedu.eu

Predavači: Željan Kutleša, Hrvoje Mladinić, Danijela Takač i Sandra Ivković

Ciljevi: InGenious projekt: simulacije, računalne igrice i popularizacija

Upoznavanje  s projektom InGenious (Europsko tijelo za koordinaciju edukacije u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici (STEM), te najveći projekt te vrste u Europi). Polaznici će saznati kako motivirati učenike za znanost i znanstvene karijere te naučiti inovativne pedagoške metode koje se temelje na istraživanju i suradničkom učenju pomoću resursa koje sadržava InGenious projekt. Prikazat će se različiti alati, simulacije i edukativne računalne igrice, te će biti isprobano minimalno pet različitih alata koji se mogu primijeniti u nastavi informatike, ali i nastavi STEM predmeta u školama. Radionica je namijenjena svim profesorima i edukatorima koji žele razvijati kompetencije za 21. stoljeće kod svojih učenika, uvesti ICT u obrazovni proces, uvidjeti prednosti edukacijskih računalnih igrica i simulacija u procesu učenja. Potrebna predznanja su osnovno znanje korištenja računala.

Kako napisati metodički scenarij za učionicu budućnosti

Svrha radionice je upoznati i naučiti polaznike kako osmisliti i napisati scenarij budućnosti i oblikovati ga tako da je primjenjiv u svim nastavnim predmetima. Polaznici će se upoznati s nekoliko odgovarajućih web 2.0 alata koje možemo koristiti u scenariju. Tijekom radionice će osmisliti i napisati svoj scenarij, te će analizirati nekoliko napisanih scenarija i prepoznati njihove primjene u različitim nastavnim predmetima uz male modifikacije. Radionica je namijenjena svim profesorima i edukatorima koji žele razvijati kompetencije za 21. stoljeće kod svojih učenika. Potrebna predznanja su osnovno metodičko znanje pisanja nastavnih jedinica. 

Metode i oblici rada: frontalni rad, radionice

Vrednovanje: Obrazac za vrednovanje teme i nositelja programa

Napomena: skup se mora izvoditi u školi koja ima interaktivnu ploču. i računalnu učionicu

Voditelj:

Viša savjetnica fiziku i tehničku kulturu
Ivana Katavić, prof.
telefon: 021/340 982