Stručni skupovi / 4. studenoga 2020.

Nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama

Razina i vrsta stručnog skupa: Jednodnevna radionica (u organizaciji vanjskog organizatora)

Namjena: stručni skup je namijenjen odgajateljima i učiteljima te zdravstvenim voditeljicama vrtića i medicinskim sestrama iz timova školske medicine.

Mjesto održavanja: Hrvatski zavod za javno zdravstvo (Edukacijski centar), Rockefellerova      12, Zagreb

Broj polaznika: 40

Rok prijave: obvezna prijava do 29. siječnja 2020. na www.ettaedu.azoo.hr

Predavači: prof.dr.sc. Hrvoje Jurić, dr.med. dent., spec. dječje i preventivne stomatologije, Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

                   dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr.med., spec. školske medicine, Hrvatski zavod za         javno zdravstvo

                   mr. sc. Marijana Radić Vuleta, dr. med. dent., Hrvatski zavod za javno zdravstvo

                   dr.sc. Lea Pollak, dipl. ing., Andrea Adanić Pajić, mag. nutr., Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Ciljevi: Četkanje (pranje) zubi je važna preventivna mjera u sprečavanju nastanka karijesa i usvajanju redovitih navika održavanja oralne higijene te je od iznimne važnosti za djecu od najranije dobi. Uz redovitu oralnu higijenu, smanjenje unosa hrane i pića koja sadržavaju šećer i redoviti odlasci doktoru dentalne medicine preduvjeti su za očuvanje oralnog zdravlja. Promicanje oralnog zdravlja u vrtiću i školi omogućuje djeci da nauče o zdravlju usne šupljine te kako ju održavati zdravim usvajanjem ponašanja ili aktivnosti čime se može utjecati na smanjenje oboljenja zubi i usne šupljine povezanih sa stomatološkom skrbi.

 Sudionici će se upoznati s programima unaprjeđenja oralnog zdravlja i prevencije karijesa osobito kod djece te educirati o pravilnoj praksi četkanja zubi u vrtiću i školi i također educirati o pravilnoj prehrani i utjecaju na oralno zdravlje, odnosno zdravlje općenito.

Metode i oblici rada: Četkanje zubi se provodi sukladno izrađenim standardima za nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama. Standardi uključuju organizaciju, učinkovitu preventivnu praksu, prevenciju i kontrolu zaraze te informacije o modelima četkanja u suhim prostorima i nad umivaonikom, koji će se prikazati tijekom radionice uz praktičnu vježbu procedure nadziranog četkanja svih sudionika.

Vrednovanje: obrazac za vrednovanje teme i nositelja programa

Napomena: Radionica je namijenjena učiteljima 1. razreda osnovne škole i odgajateljima te zdravstvenim voditeljicama dječjih vrtića. Za ulazak u program nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama je obavezno proći edukaciju te je potrebno da odgajatelj i zdravstveni voditelj budu iz iste ustanove.

Voditelj:

mr. sc. Marijana RadićVuleta, dr. med. dent.

telefon: 01/48 63 275

e-pošta: marijana.radic@hzjz.hr