Stručni skupovi / 4. studenoga 2020.

DLL 8 Njemački kao strani jezik za djecu. Kombinirano stručno usavršavanje Goethe-Instituta Kroatien

Razina i vrsta stručnog skupa: međužupanijski, modularni, višednevni

Namjena: za odgajatelje (sa znanjem jezika + certifikat B2), učitelje i profesore primarnog obrazovanja (razredne nastave), nastavnike

Mjesto održavanja: Goethe- Institut Kroatien

Broj polaznika: 20

Rok prijave: obvezna prijava do 20. 9. 2019. na http://ettaedu.azoo.hr i obvezno i dodatno na Katarina.Doric@goethe.de

Predavači: Katarina Đorić, Anđa Andrušić

Ciljevi:

Učitelji i nastavnici analizirat će čimbenike koje utječu na procese usvajanja jezika kao stranog jezika kod djece, razvojno-psihološke aspekte u ranom učenju, razvijanje kompetencija i prije svega metodičko-didaktički aspekte pri podučavanju djece.

Metode i oblici rada:

Ovo stručno usavršavanje kombinacija je nastave u učionici i online-faza koje će se odvijati na daljinu, a namijenjeno je nastavnicima njemačkoga svih segmenata obrazovanja (vrtića, osnovna škola, srednja škola, obrazovanje odraslih).
U uvodnoj fazi usavršavanja (5. 10. 2019.), na klasičnoj nastavi „licem u lice“, učitelji i nastavnici će saznati više o radu s programom za usavršavanje, upoznat će se odabranom temom, uvest će se u rad s platformom za učenje i naučit će što su projekti istraživanja u praksi (PEP).
Nakon toga slijedi faza samostalnog učenja u kojoj se radi s materijalom u učionici na platformi za učenje Goethe-Instituta; pritom se primaju povratne informacije od naših trenerica/predavača u sklopu programa DLL. U toj fazi također planira se vlastiti projekt istraživanja u praksi (PEP) koji će se provesti u vlastitoj nastavi.
U zaključnom dijelu (2. 2. 2020.) slijedi nastava u učionici na kojoj učitelji i nastavnici svojim kolegama i kolegicama koji su sudjelovali u ovoj jedinici tečaja prezentiraju svoj projekt istraživanja u praksi (PEP) i raspravljaju o rezultatima. To je prilika i za promišljanje učenja u okviru tečaja i razmjenu iskustava u grupi.
Obrada jedinica DLL-a osobito je korisna za učitelje i nastavnike ako već predaju, imaju iskustva u nastavi odnosno obavljaju praksu ili hospitacije na nastavi njemačkoga.

faza: 5. 10. 2019.

Online-faza: ca. 13 Wochen

2. faza: 2. 2. 2020.

Vrednovanje:

Napomena: radni jezik je njemački jezik; obvezna prijava dodatno i na Katarina.Doric@goethe.de

Voditelj/Savjetnik:

Marko Javorina, prof.