Stručni skupovi / 11. srpnja 2018.

DLL 5: Materijali za učenje i mediji. Kombinirano stručno usavršavanje Goethe-Instituta Kroatien

Razina i vrsta stručnog skupa: državni, višednevni, modularni

Namjena: skup je namijenjen učiteljima i nastavnicima njemačkoga jezika

Mjesto održavanja: Goethe-Institut Kroatien, Ulica Ivana Perkovca 5, 10 000 Zagreb

Broj polaznika: 20

Rok prijave: obvezna prijava do 20. 8. 2018. na Blazenka.Abramovic.extern@goethe.de i do 20. 8. 2018. na stranicama  http://ettaedu.azoo.hr

Predavač: Blaženka Abramović

Ciljevi:

Planiranje nastave jedan je od središnjih zadataka nastavnika, no često snažno na nju utječu vanjski faktori. Ti faktori su među ostalim jezično-politički okvirni uvjeti, u koje je nastava integrirana, standardi, koje valja zadovoljiti i nastavni planovi i programi koje treba slijediti. Na planiranje nastave utječu i mišljenja o tome što je dobra nastava i kako nastava može poticati učenje jezika.

Polaznici će u petom modulu :

  • upoznati i raditi s aktualnim materijalima za učenje i medijima, te steći znanja kako njima obogatiti nastavu.
  • analizirati postojeće udžbenike
  • didaktizirati tekstove za specifične ciljne skupine
  • upoznati ulogu digitalnih i društvenih medija pri učenju stranog jezika
  • reflektirati proces u učenja jezika

Metode i oblici rada: Ovo stručno usavršavanje kombinacija je nastave u učionici i online faza koje će se odvijati na daljinu, a namijenjeno je nastavnicima njemačkoga svih segmenata obrazovanja (osnovna škola, srednja škola, obrazovanje odraslih).

U uvodnoj fazi tečaja, na klasičnoj nastavi „licem u lice“, saznat ćete više o radu s programom za usavršavanje, upoznat ćete se odabranom temom, uvest će vas se u rad s platformom za učenje i naučit ćete što su projekti istraživanja u praksi (PEP).

Nakon toga slijedi faza samostalnog učenja u kojoj radite s materijalom u učionici na platformi za učenje Goethe-Instituta; pritom primate povratne informacije od naših trenerica u sklopu programa DLL. U toj fazi također planirate svoj projekt istraživanja u praksi (PEP) koji ćete provesti u vlastitoj nastavi.

U zaključnom dijelu slijedi nastava u učionici na kojoj svojim kolegama i kolegicama koji su s vama sudjelovali u ovoj jedinici tečaja možete prezentirati svoj projekt istraživanja u praksi (PEP) i raspraviti o rezultatima. Pritom ćete imati priliku i za promišljanje učenja u okviru tečaja i razmjenu iskustava u grupi.

Obrada jedinica DLL-a osobito je korisna za vas ako već predajete, imate iskustva u nastavi odnosno obavljate praksu ili hospitacije na nastavi njemačkoga. 

Vrednovanje: Obrazac za vrednovanje teme i nositelja programa

Napomena: radni jezik je njemački jezik

Voditelj:

Marko Javorina, viši savjetnik za njemački jezik
Agencija za odgoj i obrazovanje, Zagreb
Telefon 01 2785 102