Stručni skupovi / 11. srpnja 2018.

DLL 4: Zadaci, vježbe, interakcije. Kombinirano stručno usavršavanje Goethe-Instituta Kroatien

Razina i vrsta stručnog skupa: državni, modularni, višednevni

Namjena: skup je namijenjen učiteljima i nastavnicima njemačkoga jezika

Mjesto održavanja: Goethe-Institut Kroatien, Ulica Ivana Perkovca 5, 10 000 Zagreb

Broj polaznika: 20

Rok prijave: obvezna prijava do 20. 8. 2018. na Blazenka.Abramovic.extern@goethe.de i do 20. 8. 2018. na stranicama  http://ettaedu.azoo.hr

Predavač: Blaženka Abramović

Ciljevi:

U nastavi jezika materijali za učenje i mediji kojima se prezentira materijal za učenje od početka prate proces učenja. Brojni materijali i mediji omogućuju komunikaciju koja pripada stvarnosti učenika i izvan učionice. Bitno je da nastavnici znaju odabrati i didaktizirati materijale za učenje i medije za svoju ciljnu skupinu i da znaju kako se mogu prilagoditi dodatni materijali za vlastitu nastavu.

U ovom modulu sudionici će:

  • naučiti kako razlikovati zadatke od vježbi i kako se zadacima i vježbama može izgraditi  nastava
  • dobiti uvid u odvijanje društvenih procesa i rutine, koje se odvijaju u nastavi i kako se njima može učinkovito upravljati
  • tematizirati kako optimalno međusobno uskladiti zadatke i vježbe za govorenje i pisanje
  • naučiti kako se mogu smisleno dopuniti zadatke u udžbenicima

se upoznati s projektnim radom u kojemu učenici samostalno i kreativno obrađuju zadatke.

Metode i oblici rada: Ovo stručno usavršavanje kombinacija je nastave u učionici i online-faza koje će se odvijati na daljinu, a namijenjeno je nastavnicima njemačkoga svih segmenata obrazovanja (osnovna škola, srednja škola, obrazovanje odraslih).

U uvodnoj fazi tečaja, na klasičnoj nastavi „licem u lice“, saznat ćete više o radu s programom za usavršavanje, upoznat ćete se odabranom temom, uvest će vas se u rad s platformom za učenje i naučit ćete što su projekti istraživanja u praksi (PEP).

Nakon toga slijedi faza samostalnog učenja u kojoj radite s materijalom u učionici na platformi za učenje Goethe-Instituta; pritom primate povratne informacije od naših trenerica u sklopu programa DLL. U toj fazi također planirate svoj projekt istraživanja u praksi (PEP) koji ćete provesti u vlastitoj nastavi.

U zaključnom dijelu slijedi nastava u učionici na kojoj svojim kolegama i kolegicama koji su s vama sudjelovali u ovoj jedinici tečaja možete prezentirati svoj projekt istraživanja u praksi (PEP) i raspraviti o rezultatima. Pritom ćete imati priliku i za promišljanje učenja u okviru tečaja i razmjenu iskustava u grupi.

Obrada jedinica DLL-a osobito je korisna za vas ako već predajete, imate iskustva u nastavi odnosno obavljate praksu ili hospitacije na nastavi njemačkoga. 

Vrednovanje: Obrazac za vrednovanje teme i nositelja programa

Napomena: radni jezik je njemački jezik

Voditelj:

Marko Javorina, viši savjetnik za njemački jezik

Agencija za odgoj i obrazovanje, Zagreb
Telefon 01 2785 102