Stručni skupovi / 25. travnja 2018.

DLL 4-intensiv: Kombinirano stručno usavršavanje u suradnji s Goethe-Institutom u Zagrebu

Razina i vrsta stručnog skupa: državni

Namjena: skup je namijenjen profesorima, učiteljima i nastavnicima njemačkoga jezika u Ličko – senjskoj, Zadarskoj, Šibensko – kninskoj, Splitsko – dalmatinskoj i Dubrovačko – neretvanskoj županiji

Mjesto održavanja: Filozofski fakultet u Zadru 

Broj polaznika: 20

Rok prijave: obvezna prijava do 15.8. 2018. na http://ettaedu.azoo.hr

Predavači: Blaženka Abramović,prof.

Ciljevi: U nastavi jezika materijali za učenje i mediji kojima se prezentira materijal za učenje od početka prate proces učenja. Brojni materijali i mediji omogućuju komunikaciju koja pripada stvarnosti učenika i izvan učionice. Bitno je da nastavnici znaju odabrati i didaktizirati materijale za učenje i medije za svoju ciljnu skupinu i da znaju kako se mogu prilagoditi dodatni materijali za vlastitu nastavu.

U ovom modulu sudionici će:

  • Naučiti kako razlikovati zadatke od vježbi i kako se zadacima i vježbama može izgraditi nastava.
  • dobiti uvid u odvijanje društvenih procesa i rutine, koje se odvijaju u nastavi i kako se njima može učinkovito upravljati
  • tematizirati kako optimalno međusobno uskladiti zadatke i vježbe za govorenje i pisanje.
  • naučiti kako se mogu smisleno dopuniti zadatke u udžbenicima.
  • se upoznati s projektnim radom u kojemu učenici samostalno i kreativno obrađuju zadatke.

Metode i oblici rada: Ovo stručno usavršavanje kombinacija je nastave u učionici i online faza koje će se odvijati na daljinu, a namijenjeno je nastavnicima njemačkoga svih segmenata obrazovanja (osnovna škola, srednja škola, obrazovanje odraslih).

U uvodnoj fazi tečaja, na klasičnoj nastavi „licem u lice“, saznat ćete više o radu s programom za usavršavanje, upoznat ćete se odabranom temom, uvest će vas se u rad s platformom za učenje i naučit ćete što su projekti istraživanja u praksi (PEP).

Nakon toga slijedi faza samostalnog učenja u kojoj radite s materijalom u učionici na platformi za učenje Goethe-Instituta; pritom primate povratne informacije od naših trenerica u sklopu programa DLL. U toj fazi također planirate svoj projekt istraživanja u praksi (PEP) koji ćete provesti u vlastitoj nastavi.

U zaključnom dijelu slijedi nastava u učionici na kojoj svojim kolegama i kolegicama koji su s vama sudjelovali u ovoj jedinici tečaja možete prezentirati svoj projekt istraživanja u praksi (PEP) i raspraviti o rezultatima. Pritom ćete imati priliku i za promišljanje učenja u okviru tečaja i razmjenu iskustava u grupi.

Obrada jedinica DLL-a osobito je korisna za vas ako već predajete, imate iskustva u nastavi odnosno obavljate praksu ili hospitacije na nastavi njemačkoga.

Vrednovanje: Obrazac za vrednovanje teme i nositelja programa

Napomena: radni jezik je Njemački jezik

Voditelj:

Anka Marić, prof. savjetnik
vanjska suradnica za njemački jezik
Agencija za odgoj i obrazovanje