Objave / 24. travnja 2023.

Savjetnici Agencije održali usavršavanje za odgojitelje, učitelje i nastavnike u Republici Srbiji koji predaju na hrvatskom jeziku

Na poziv Hrvatskog nacionalnog vijeća Republike Srbije savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje održali su predavanja i radionice 22. travnja 2023. godine u Subotici.

Stručnom skupu je prethodio radni sastanak 21. travnja u prostorijama HNV-a. Sastanku su prisustvovali ravnateljica dr. sc. Dubravke Brezak Stamać i suradnici te predsjednica Izvršnog odbora HNV-a Karolina Bašić, članica Izvršnog odbora zadužena za obrazovanje Nataša Stipančević, predsjednica HPD-a „Bela Gabrić“ Margareta Uršal i dopredsjednik HNV-a za Suboticu Slavko Benčik.  

Predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeću u Republici Srbiji upoznali su kolege s djelovanjem svoje institucije, posebno naglasivši područje obrazovanja. HNV predstavlja hrvatsku nacionalnu manjinu u Republici Srbiji u području službene uporabe jezika, obrazovanja, informiranja i kulture, sudjeluje u procesu odlučivanja ili odlučuje o pitanjima iz tih područja i osniva ustanove iz ovih područja.   

Govoreći o djelatnosti Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać podsjetila je da Agencija godinama pomaže programe stručnog usavršavanja i jačanja kompetencija odgojitelje, učitelja i nastavnika koji predaju na hrvatskom jeziku u školama u Republici Srbiji. Dobra dugogodišnja suradnja dviju institucija nastavit će se i dalje, istaknuto je na radnom sastanku.

Stručni skup organiziran je 22. travnja u Gimnaziji „Svetozar Marković“ u Subotici. Na skupu je sudjelovalo 42. odgojitelja, učitelja i nastavnika, a uvodnim riječima otvorili su ga Nataša Stipančević i dr. sc. Dubravka Brezak Stamać.

Stručno usavršavanje je započelo predavanjem dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, naslovljeno Hrvatski standardni jezik u 21. stoljeću. Ako hoćemo sačuvati jezik, moramo obrazovati govornike koji će ga koristiti kada nas i ne bude, poručila je ravnateljica Brezak Stamać.

Uslijedilo je predavanje višeg savjetnika za povijest Hrvoja Kneževića, prof., Razvoj Dubrovačke Republike s posebnim osvrtom na trgovinu i diplomaciju. 

U poslijepodnevnom dijeli programa uslijedila su predavanja i radionice. Više savjetnice za predškolski odgoj mr. sc. Andreje Silić i Luje Zamečnik, prof., odgojitelje su upoznale sa suvremenim pristupima odgojno-obrazovnom radu i cjelovitom razvoju djeteta te predavale o tome kako kvalitetno stručno usavršavanje vodi profesionalnom razvoju odgojitelja. Usavršavanje za učitelje razredne nastave održale su više savjetnice mr. Đurđa Kulušić i Sanja Bilogrević, mag. prim. educ., koje su kroz predavanja i radionice prisutnima govorili o jezičnoj djelatnosti u razrednoj nastavi i metodičkom oblikovanju nastave Hrvatskoga jezika, Matematike, Prirode i društva. Više savjetnice za hrvatski jezik Barbara Beronja, prof. i Anđa Suvala, prof. održale su predavanja i radionice o jezičnom izražavanju metodama aktivnoga učenja i diktatima.