Objave / 3. veljače 2021.

Razvijena edukativna platforma Sigurnija djeca

Hrvatski Crveni križ u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje organizirao je 27. i 28.  siječnja 2021. godine završnu konferenciju Erasmus+ projekta „SIGURNIJE ŠKOLE I VRTIĆI: razvoj online platforme za sigurne i dobro pripremljene osnovne škole i vrtiće za izvanredne situacije“ koja je ujedno bila i državni stručni skup za odgojitelje, učitelje i stručne suradnike u dječjim vrtićima i osnovnim školama. Na konferenciju se prijavilo više od 800 sudionika, a podršku su skupu dali i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, dipl. iur.,  Izvršni predsjednik Hrvatskoga Crvenog križa Robert Markt, dip. oec., Ministarstvo znanosti i obrazovanja i drugi uvaženi predstavnici lokalnih samouprava, sustava civilne zaštite i društava Crvenog križa.

Konferencija je pripremljena u sklopu višegodišnje kvalitetne suradnje Agencije za odgoj i obrazovanje i Hrvatskoga Crvenog križa u području stručnog usavršavanja odgojno-obrazovnih djelatnika za poučavanje i osposobljavanje djece za aktivno djelovanje u kriznim situacijama, zaštitu i spašavanje s naglaskom na potres te psihosocijalnu podršku u kriznim situacijama.

Kada se katastrofa dogodi, djeca su među najosjetljivijim i najranjivijim društvenim skupinama. Stoga se projektom sigurnijih škola i vrtića nastoji podići svijest i unaprijediti sustav pripreme na izvanredne situacije. Razvoj novih tehnologija i njihova šira upotreba i dostupnost omogućuju nam pristup daleko većem broju građana Republike Hrvatske, stoga je u sklopu projekta razvijena i testirana edukativna platforma https://sigurnija-djeca.hck.hr/ koja nudi metodički i sadržajno standardizirane različite edukativne materijale, aktivnosti, alate i pozadinske informacije koje su razvili Hrvatski Crveni križ i partneri, iz prethodno navedenih područja. Na taj način kreiran je lako dostupan i koristan internetski alat s edukativnim materijalima i konkretnim aktivnostima koje odgojitelji, učitelji, nastavnici i stručni suradnici mogu koristiti i realizirati u svakodnevnom radu s djecom i mladima.

Tijekom održavanja završne konferencije partneri na projektu: DV Videk iz Brdovca, DV Ciciban iz Bjelovara, DV Maslačak iz Zaprešića, DV Pahuljica s Raba, DV Viškovo iz Viškova, DV Sisak Stari iz Siska, DV Botinec iz Zagreba, OŠ Josipa Račića iz Zagreba i Osnovna Montessori škola Barunice Dedee Vranyczany iz Zagreba prezentirali su primjere dobre prakse, odnosno provedbu navedenih tema kroz radionice s djecom i učenicima. Partneri na projektu su prezentirali i profesionalna iskustva vrtića i škola u izvanrednim događajima koji su nas pogodili unazad godinu dana (pandemija COVID-19, potres u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji).

Projekt „SIGURNIJE ŠKOLE I VRTIĆI“ Hrvatski Crveni križ provodio je od studenog 2018. godine do siječnja 2021. godine s partnerima (dječjim vrtićima i osnovnim školama). Projekt je financiran iz EU fondova u sklopu Erasmus+ programa, a realiziran je uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje i odobrenje Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Stručni skup je pripremila i vodila viša savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje mr. sc. Andreja Silić.

Letak Sigurnije škole i vrtići

(pdf: 3,16 MB)

Preuzmi

Preporuke i smjernice Hrvatskog Crvenog križa za unaprjeđenje sustava pripreme za izvanredne situacije

(pdf: 5,00 MB)

Preuzmi

Poveznice na edukativne materijale

(docx: 15,46 KB)

Preuzmi