Objave / 18. svibnja 2021.

Ravnateljica AZOO u posjetu vrtićima i školama češke nacionalne manjine

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać u pratnji vanjske suradnice Agencije za češku manjinu prof. Jitke Stanja Brdar posjetila je 13. svibnja 2021. odgojno-obrazovne ustanove Daruvara i okolice s naglaskom na ustanove češke nacionalne manjine. U Savezu Čeha  upriličen je susret i razgovor s predstavnicima češke manjine, Bjelovarsko-bilogorske županije i ravnateljima odgojno-obrazovnih ustanova.

Ravnateljica Češkog dječjeg vrtića Ferda Mravenec, Zdenka Kutil  pokazala je sve jasličke i vrtićke skupine. Pohvalila se nedavno otvorenim dograđenim dijelom. Gostima se posebno svidjelo lijepo uređeno dvorište i opremljeno vrtićko igralište. Ravnateljica Češke osnovne škole Jana Amosa Komenskog, Marija Valek predstavila je školu u kojoj je učenicima ponuđena mogućnost učenja pet jezika i brojne slobodne aktivnosti. Ravnateljicu Brezak Stamać zanimale su mogućnosti stručnog usavršavanja odgojno-obrazovnih radnika češke manjine, a ravnateljica Valek i savjetnica Stanja Brdar su kao vrlo značajnim oblikom usavršavanja spomenule seminare u Češkoj Republici.

U Savezu Čeha se ravnateljica Brezak Stamać susrela s predsjednicom Saveza Čeha gospođom Anamarijom Štruml-Tuček, saborskim zastupnikom za češku i slovačku manjinu gospodinom Vladimirom Bilekom, dožupanicom Tanjom Novotni Golubić, pročelnicom županijskog ureda Vanjom Posavac, voditeljicom odjela u Daruvaru Hanjom Guberović te ravnateljicom Dječjeg vrtića Vladimira Nazora Irenom Šulentić. Predsjednica Sveza Čeha informirala je goste o aktivnostima koje Savez Čeha nudi učenicima čeških škola,  poput ljetnih i zimskih škola, škole skijanja, folklornih i glazbenih kampova. Predsjednica Savjeta za školska pitanja Sveza Čeha prof. Jitka Stanja Brdar upoznala je prisutne s brojem učenika, zastupljenosti prema A, B i C modelima manjinske nastave, smotrama i  natjecanjima za učenike te stručnom usavršavanju odgojno-obrazovnih radnika češke manjine.

Saborski zastupnik Vladimir Bilek istaknuo je kako su manjinski učitelji i učenici najveće bogatstvo, spomenuo je međunarodne uspjehe učenika češke manjine i podsjetio što se sve radi na poboljšavanju uvjeta nastave u gradu Daruvaru i okolici. Dožupanica Tanja Novotni Golubić navela je kako je Županija uvijek dobar partner Savezu Čeha i upoznala s aktivnostima tijekom Mjeseca materinskog jezika. Pročelnica Vanja Posavac govorila je o projektima dogradnje i energetske obnove i planirane gradnje učeničkog doma. Irena Šulentić predstavila je hrvatski dječji vrtić.

Ravnateljica AZOO Brezak Stamać posjetila je područnu školu u Ljudevit Selu / Lipovcu gdje se upoznala sa zahtjevnom nastavom u kombinaciji četiriju razreda na manjinskom jeziku. Rad Češkog dječjeg vrtića u Končanici je predstavila ravnateljica i odgojiteljica Gordana Tomašek. Ravnatelj Češke osnovne škole Josip Ružička u Končanici proveo je goste školom i upoznao ih sa svim projektima u koje je škola uključena kako bi bila što bolje opremljena i učenicima ponudila što više mogućnosti. U nastavi u nižim razredima gosti su pratili nastavu na interaktivnim pločama, a ravnateljica Brezak Stamać se zanimala za udžbenike za nastavu Češkog jezika manjinskih autora izdane u NIU Jednota koje su učiteljice upravo koristile.

U susretu s ravnateljicom osnovne škole Vladimira Nazora Kornelijom Častek i njezinim suradnicima razgovaralo se o obnovi i dogradnji škole te o organizaciji nastave za učenike iz Ivanovog Polja, gdje je škola stradala u nedavnim potresima.
Ravnateljice Gimnazije i  Ekonomske i turističke srednje škole, Romana Herout i Dinka Kavalir predstavile su organizaciju nastave Češkog jezika po Modelima B i C, uspjesima učenika i mogućnostima koje će donijeti izgradnja učeničkog doma u Daruvara.