Objave / 11. veljače 2021.

Prvo natjecanje iz talijanskoga kao materinskoga jezika u školama 12. veljače

Uoči održavanja prvoga Natjecanja iz talijanskoga jezika – materinskoga jezika i prvoga državnog stručnog skupa odgojno-obrazovnih radnika na jeziku i pismu talijanske nacionalne manjine, dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, i više savjetnice za talijansku nacionalnu manjinu Patrizia Pitacco i Gianfranca Suran, održale su 10. veljače 2021. godine online konferenciju za medije na kojoj je predstavljeno natjecanje i najavljena buduća stručna usavršavanja. 

Predstavljeno novo natjecanje i novi sustav stručnoga usavršavanja na državnoj razini rezultat su uspješnih kontakata i suradnje Agencije za odgoj i obrazovanje i čelnika Istarske županije, Vijeća talijanske nacionalne manjine i Talijanske unije, te njihova želja da se unaprijedi sustav učenja i poučavanja na jeziku i pismu talijanske nacionalne manjine.

– Nakon vrlo plodonosnog sastanka u Rovinju u rujnu 2020. godine, na kojem smo raspravljali o niz pitanja, od provođenja stručnih ispita na talijanskom jeziku, priznavanja inozemnih obrazovnih kvalifikacija, aktivnostima stručnog usavršavanja, proceduri napredovanja i problemu prijevoda udžbenika, postavilo se pitanje organizacije natjecanja na talijanskom jeziku – materinskom jeziku. Pored cijelog spektra natjecanja i smotri koje Agencija organizira za učenike osnovnih i srednjih škola, dodali smo i spomenuto natjecanje u Katalog natjecanja i smotri – istaknula je ravnateljica Dubravka Brezak Stamać i naglasila da se prvo izdanje Natjecanja održava u godini proslave 700. obljetnice smrti Dantea Alighieria, oca talijanskoga književnosti. Podsjetila je da se ove godine u Hrvatskoj obilježavamo i pola tisućljeća od objavljivanja prvog umjetničkog epa hrvatske književnosti ispjevana na hrvatskom jeziku – “Judite” Marka Marulića.

Natjecanje iz talijanskoga jezika – materinskoga jezika organizirat će se na dvije razine, školskoj (12. veljače) i državnoj (15. travanj), a učenici će se natjecati u tri kategorije.

– Ovo je povijesni trenutak za odgojno-obrazovni sustav na jeziku i pismu talijanske nacionalne manjine i svi smo mi veoma ponosni što smo postigli ovaj rezultat – kazala je Gianfranca Šuran. Natjecanjem se želi, naglasila je, poticati učenike na proučavanje talijanskoga jezika, usavršavanje komunikacijske kompetencije i pismenosti, stvaranje interesa za specifične jezične sadržaje koji su obuhvaćeni predmetnim kurikulumom i potaknuti razmjena iskustava učitelja i nastavnika. – Radujemo se da su sve naše osnovne i srednje škole Istarske i Primorsko-goranske županije prijavile sudjelovanje u sve tri kategorije natjecanja – istaknula je Gianfranca Šuran i zahvalila članovima državnog povjerenstva na velikom trudu i angažmanu oko pripremanja detaljnoga ispitnog materijala i posebne smjernice i upute.

Pored organizacije i pripreme natjecanja, više savjetnice za talijansku nacionalnu manjinu predano su radili i na planu stručnoga usavršavanja na jeziku i pismu talijanske nacionalne manjine. Patrizia Pitacco najavila je održavanje državnoga stručnog skup na jeziku i pismu talijanske nacionalne manjine pod nazivom Komunikacija kao strateška vještina upravljanja kritičnosti odgojno-obrazovnog sustava prema ishodima Kurikuluma međupredmetne teme Osobni i socijalni razvoj. Skup će se održati 19. veljače 2020. godine, a namijenjen je odgojiteljima, učiteljima, nastavnicima, stručnim suradnicima i ravnateljima obrazovne vertikale na jeziku i pismu talijanske nacionalne manjine. – S obzirom na trenutnu situaciju smatrali smo potrebnim usmjeriti se na pitanje komunikacije u „novom normalnom“ koja neminovno zaprima nova obilježja i značenja – kazala je Patrizia Pitacco i dodala da je zbog velikoga interesa broj sudionika s predviđenih 80 povećan na 150.