Objave / 23. travnja 2021.

Prošlost i suvremenost Marulićeve Judite

Interdisciplinarni stručno-znanstveni skup „Marko Marulić – Judita (1501. – 1521. – 2021.), kojim započinje obilježavanje Godine Marka Marulića, otvoren je u petak 23. travnja 2021. godine u pjesnikovu rodnom gradu Splitu. Stručni skup organizirala je Agencija za odgoj i obrazovanje, u suradnji s Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Splitu i Muzejom Grada Splita, a održava se pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana.

Kazivanjem ulomaka iz epa Judita Marka Marulića, u izvedbi glumca Joška Ševe, sa zagrebačke Akademije dramske umjetnosti, svečano je otvoren dvodnevni stručno-znanstveni skup u Gotičkoj dvorani Muzeja Grada Splita. Sudionicima skupa, učiteljima i nastavnicima koji su skup pratili online, uvodno su se obratili Branka Brekalo, ravnateljica Muzeja grada Splita, Mate Omazić, pročelnik službe za društvene djelatnosti Grada Splita, izaslanik gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije, izaslanik župana Blaženka Bobana, dr. sc. Vesna Bedeković, predsjednica Saborskog odbora za znanost, obrazovanje i kulturu, prof. dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja i dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje.

U Godini čitanja i Godini Marka Marulića želimo kod naših učenika poticati kritičko čitanje i osnaživanje čitalačkih praksi, vježbanjem modela, suočavanjem sa stvarnim svjetonazorskim, moralnim, političkim i društvenim problemima i pitanjima 

prof. dr. sc. Radovan Fuchs

Svi su u uvodnim govorima naglasili važnost stručno-znanstvenog skupa kojim se želi istražiti izniman utjecaj djela hrvatskoga klasika Marka Marulića na hrvatsku kulturu i hrvatski jezik. Pohvalili su inicijativu Agencije za odgoj i obrazovanje na promicanju Marulićeva književnog opusa i značaja u hrvatskom književnom jeziku te trud koji je uložen da bi se i u ovim uvjetima obilježilo pola tisućljeća od tiskanja prve hrvatske knjige.

Marko Marulić najveći je renesansni pisac koji je izrazito važan i za suvremenu hrvatsku kulturu i jezik, a najpoznatije Marulićevo djelo Judita kapitalno je djelo za hrvatski kulturni identitet i svjedoči o ukorijenjenosti hrvatske književnosti u europskom kulturnom tekstu, naglasio je uvodno ministar Radovan Fuchs. – U Godini čitanja i Godini Marka Marulića želimo kod naših učenika poticati kritičko čitanje i osnaživanje čitalačkih praksi, vježbanjem modela, suočavanjem sa stvarnim svjetonazorskim, moralnim, političkim i društvenim problemima i pitanjima – naglasio je ministar Fuchs.

Svaki đak trebao bi čuti taj prekrasni pjevni jezik u sjajnim dvostruko rimovanim dvanaestercima i tako tipičan samo za hrvatsku jadransku obalu.

dr. sc. Dubravka Brezak Stamać

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać istaknula je važnost pola tisućljeća pisane autorske tiskane knjige u hrvatskoj kulturi jer je riječ o velikom događaju, ne samo za kulturu koju se često hoće nazvati malom kulturom i malim jezikom. Možda je to mali jezik male rasprostranjenosti, ali velike kulture i velikog korpusa u svekolikoj europskoj kulturi, dodala je.

– Prva hrvatska knjiga tiskana je u Veneciji, Split je dio tadašnje Mletačke Republike, pa je stoga naš interdisciplinarni skup obuhvatio i povijesne teme, a ne samo književne, filološke i muzikološke – kazala je Brezak Stamać. Istaknula je i važnost Marulića u kanonu hrvatske književnosti, jezika i lektire, ma koliko da se kaže kako je on težak i nerazumljiv. – Svaki đak trebao bi čuti taj prekrasni pjevni jezik u sjajnim dvostruko rimovanim dvanaestercima i tako tipičan samo za hrvatsku jadransku obalu, ne samo grada Splita već i Hvara, Brača te dubrovačkog područja – istaknula je Dubravka Brezak Stamać.

Ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željko Jozić, na konferenciji za novinare uoči otvorenja skupa, podsjetio je da je Marko Marulić prije nego što je preveo Juditu napisao predgovor želeći jezik puka učiniti dovoljno velikim i dostojnim da se piše i tim jezikom, te je napisao i prvo književno djelo hrvatskim pučkim jezikom onoga doba. – Taj je jezik poprilično nerazumljiv današnjim generacijama, no dužnost je jezikoslovaca i stručnjaka da taj govor približimo mlađim generacijama, da nam Marulić ne postane neka pretjerana težina, nego da bude pokazatelj razvoja hrvatskog jezika i njegova velikog bogatstva – rekao je Jozić. Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje do kraja godine objavit će digitalno izdanje pet prvih izdanja Marulićeve Judite zajedno s rječnikom, najavio je Željko Jozić.

U radu skupa sudjelovat će 45 izlagača čija će izlagnja biti tiskana u zborniku u izdanju Agencije za odgoj i obrazovanje. Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać najavila je da će u povodu proglašenja Godine Marka Marulića Hrvatska pošta, upravo na inicijativu Agencije, 2. kolovoza ove godine izdati poštansku marku s preslikom Marulićeve Judite. Skup je preko zoom aplikacije i youtuba kanala prvoga dana održavanja pratilo gotovo tisuću učitelja i nastavnika hrvatskog jezika, povijesti, klasičnih jezika, likovne i glazbene umjetnosti.