Objave / 27. lipnja 2018.

Promocijom u zvanje mentora i savjetnika nagrađeni najbolji u sustavu odgoja i obrazovanja

promlipanj1_mAgencija za odgoj i obrazovanje organizirala je svečanu promocija najboljih i najkvalitetnijih odgojitelja, učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i odgajatelja u zvanje mentora i savjetnika 27. lipnja 2018. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. U zvanje mentora i savjetnika Agencija za odgoj i obrazovanja u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja promovirala je 521 odgojno-obrazovnog radnika iz predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola i učeničkih domova.

promlipanj2_mOdluke o promociji u zvanje mentora i savjetnika te čestitke najboljima uputili su Jadranka Žarković-Pečenković, prof., ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, i pomoćnici ministrice znanosti i obrazovanja Momir Karin, prof., i Vlado Prskalo, prof..

Rad, postignuća i uspjehe promoviranih vrednovali su njihove kolege i ravnatelji škola u kojima rade te predmetni savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje. Zvanje mentora posebno je zvanje koje stječu najizvrsniji, oni koji su uspješni u radu s učenicima i izvannastavnom stručnom rad te se redovito stručno usavršavaju. U položajno zvanje mentora i savjetnika biraju se na rok od pet godina, a osim simbolične nagrade promovirani će biti nagrađeni i materijalno, i to povećanjem koeficijenta za izračun plaća.

promlipanj3_mpromlipanj4_mpromlipanj5_mSvečana promocija poseban je dan u profesionalnoj karijeri svakoga odgojno-obrazovnog radnika, istaknula je Jadranka Žarković-Pečenković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje. Uz čestitke na promaknuću i zahvalu za predan i odgovoran rad s učenicima kazala je da su promaknuti odgojno-obrazovni radnici entuzijasti, koji s mnogo strasti, truda,zalaganja i ljubavi pristupaju svome poslu.- Promovirani pokazuju da se spremno nose sa svim izazovima i novima zadaćama, a to mogu samo zahvaljujući naporima koje ulažu u osobni profesionalni rast i razvoj te stjecanje novih kompetencija. Iako je učiteljski poziv u našem društvu još uvijek podcijenjen i neadekvatno nagrađen, promaknuće u zvanje mentora je mala i simbolična nagrada najboljima – naglasila je promlipanj6_mJadranka Žarković-Pečenković.

Sustav odgoja i obrazovanja pokreću i realiziraju učitelji i nastavnici, a oni najbolji u svojim sredinama danas su u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, istaknuo je Momir Karin čestitavši promoviranima i u ime prof. dr. sc. Blaženke Divjak, ministra znanosti i obrazovanja.- Biti najbolji je posebna čast i privilegija, ali i odgovornost. Zato svi vi koji ste danas ovdje imate odgovornost i obvezu nastaviti dobro i kvalitetno raditi. Sve promjene i reforme koje planiramo nemoguće je provesti bez vas, a ja sam siguran da ćemo uspjeti u tome – istaknuo je Momir Karin te naglasio da će sustav znati cijeniti i vrednovati najbolje.

promlipanj7_mPromocija mentora i savjetnika izuzetno je važan dan za obrazovni sustav Republike Hrvatske, istaknuo je Vlado Prskalo.- Mi želimo da ova država opstane, da ima budućnost sa kvalitetnim školama i nastavnica, a ova promocija nam pokazuje da to imamo – kazao je Vlado Prskalo. Uspoređujući obrazovne sustave Finske i Hrvatske pomoćnik ministrice poručio je da bi volio da i u hrvatskim školama zaživi ono što su Finci postigli već u prošlom stoljeću. Da se prestane učiti napamet, da zažive metode aktivnog suradničkog učenja, da učenje bude promlipanj9_mpovezano s zabavom i da djeca vole škole.

Potrebno je puno vannastavnog rada, što uključuje pripreme za natjecanje i smotre, osmišljavanje radnih projekata, pisanje stručne literature, rad s pripravnicima i osobno profesionalno usavršavanje na stručnim skupovima i seminarima da bi netko bio prepoznat kao najkvalitetniji u sustavu i promoviran u zvanje mentora i savjetnika, naglasile su u ime svih promoviranih Blaženka Barlović, profesor savjetnik Glazbene škole Zlatka Grgoševića iz Sesveta i Ružica Kotarski, stručni suradnik savjetnik iz osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog iz Zaboka. Ovo je nagrada za dosadašnji rad te velika odgovornost i poticaj da budemo još bolji, kreativniji i inovativniji u svom životnom pozivu, kazale su zahvalivši se Agenciji za odgoj i obrazovanje i Ministarstvu znanosti i obrazovanja koji su to prepoznali i nagradili ih.

promlipanj8_mpromlipanj10_mSvečane promocije glazbenim nastupima uveličali su učenici Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Rijeke i Glazbenog učilišta Elly Bašić iz Zagreba.