Objave / 5. listopada 2019.

Promocijom u viša zvanja mentora i savjetnika nagrađeno 608 najboljih odgojno-obrazovnih radnika

Uoči Svjetskog dana učitelja, koji se u cijelom svijetu obilježava 5. listopada, Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti i obrazovanja organizirali su 4. listopada 2019. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu svečanu promociju najboljih odgojno-obrazovnih radnika.

U više zvanje mentora i savjetnika promovirano je 608 odgojitelja, učitelja, nastavnika, odgajatelja i stručnih suradnika iz predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola i učeničkih domova. Odluke o napredovanju u zvanju promoviranima su uručili ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać i pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja profesor Momir Karin. Svečanosti su nazočili predsjednica Saborskog Odbora za znanost, obrazovanje i kulturu dr.sc. Irena Petrijevčanin-Vuksanović i zamjenica pročelnika Gradskog Ureda za obrazovanje Grada Zagreba mr. Katarina Milković.

Promoviranjem u više zvanje mentora i savjetnika Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti i obrazovanja odali su javno priznanje najboljima u sustavu odgoja i obrazovanja, nagradili ih zato što stručnošću, pedagoškim metodama, uzornim radom i trajnim stručnim usavršavanjem unaprjeđuju nastavni proces poučavanja kao i hrvatski odgojno-obrazovni sustav.

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać čestitala je promoviranima i naglasila da su pred odgojno-obrazovnim radnicima velike promjene. Pritom je istaknula novi Pravilnik o napredovanju, naglasivši da je ovo jedna od posljednjih promocija koja se održava prema starom Pravilniku o napredovanju. Osvrnula se i na reformu obrazovanja nazvanu „Škola za život“ koja je početak velikih reformskih zahvata.

– Nova reforma obrazovanja je u prvoj fazi u prvi plan stavila STEM obrazovanje, koje će uvelike poticati moderne tehnologije i osnaživanje gospodarstvo, ali mi nikako ne smijemo zanemariti i osnažiti rani predškolski odgoj i obrazovanje te razvijati kreativnost kod djece. Što se kreativnost kod djece bude ranije uočavala i poticala, to ćemo prije osposobiti u pravom smislu riječi čovjeka – naglasila je Dubravka Brezak Stamać.

Biti među najboljima privilegija je i čast, ali i odgovornost, kazao je čestitavši promoviranima pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja profesor Momir Karin.

 –  Biti učitelj jedan je od najtežih, ali i najuzvišenijih poslova. Reforma će uspjeti ako vi to odradite, ni jedna tehnologiji, pametna ploča neće provesti reformu. Reformu će provesti pametni, dobri učitelji – kazao je Momir Karin.

Promovirani odgojno-obrazovni radnici itekako su svjesni velike odgovornosti i očekivanja koje pred njih stavlja društvo i odgojno–obrazovna politika. Mi smo oni koji smo na prvoj crti budućnosti, oni koji mlade uče radu, marljivosti i poštenju, kazao je Plamenko Nosić iz Osnovne škole Dragutina Tadijanovića iz Zagreba, izabran u zvanje učitelja mentora.

– Promocijom u viša zvanja Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokazali su da u našem društvu, poljuljanoga izazovima svake vrste, postoje vrijednosti koje su bezvremene i trajne, oko kojih se isplati truditi i neumorno zalagati – istaknuo je Plamenko Nosić.  

Odgojno-obrazovni radnici koji su promovirani, prošli su postupak vrednovanja rada od svojih ravnatelja i savjetnika Agencije za odgoj i obrazovanje prema.

Svečanu promociju mentora i savjetnika glazbenim nastupima uveličali su učenici Glazbene škole Vatroslava Lisinskog iz Zagreba i djevojački pjevački zbor I. gimnazije iz Zagreba.