Projekti / 4. listopada 2023.

Voditelji učeničkih zadruga učili poduzetničke vještine na 35. Državnoj smotri u Poreču

Na netom održanoj 35. Državnoj smotri učeničkih zadruga u Poreču održan je posljednji treći modul projektne aktivnosti „Trening za trenere“ za 14 voditelja učeničkih zadruga uključenih u projekt Učim poduzetništvo 5.0.

U Poreču su se od 26. do 28. listopada 2023. godine predstavile najuspješnije hrvatske učeničke zadruge koji su svojim kolegama i zainteresiranoj publici prezentirali svoje praktične radove i usvajali nova znanja na pokaznim kreativnim radionicama. Smotru učeničkih zadruga Republike Hrvatske okupila je mnoštvo talentiranih učenika i njihovih mentora iz 60 učeničkih zadruga, a organizirali su je Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatski savez učeničkih zadruga.

Na smotri su sudjelovali su i voditelji učeničkih zadruga iz Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije sudionici projekta Učim poduzetništvo 5.0. Učitelji su imali priliku vidjeti i naučiti kako radi državna komisija, što je potrebno imati od dokumentacije tijekom održavanja Smotre, kako izgledaju štandovi, kako izgledaju deklaracije i cjenik proizvoda, na koji način se proizvodi prezentiraju i u praktičnom dijelu vidjeti učenike kako izrađuju prezentirane proizvode.

Tijekom drugog dana učitelji su sudjelovali u prezentiranju istraživačkih radova, koje je ocjenjivala posebna komisija. Učenici su prezentirali svoje istraživačke radove s hipotezom, razradom i zaključkom, dok je komisija postavljala pitanja i tražila dodatna objašnjenja.

– Tijekom modularnih aktivnosti koje su organizirane u sklopu projekta Učim poduzetništvo 5.0. naši polaznici, voditelji učeničkih zadruga, su imali priliku na prvom modulu steći teoretska znanja, na drugom modulu učili smo se izraditi poslovni plan, a na trećem modulu mogli su i u praksi vidjeti kako izgleda prezentiranje proizvoda učeničkih zadruga – pojasnila je Ružica Kandić, voditeljica projekta ispred Agencije za odgoj i obrazovanje. Na završnom modulu održanom na ovogodišnjoj državnoj smotri najboljih malih zadrugara Hrvatske sudionici projekta imali su priliku zaokružiti sve što su dosad naučili, te iz prve ruke vidjeti primjere dobre prakse, naglasila je.