Projekti / 27. studenoga 2023.

Voditelji učeničkih zadruga i projekti tim projekt „Učim poduzetništvo 5.0“ usavršavali znanja o razvoju poduzetničkih ideje od koncepta do realizacije

Članovi projektnog tima projekta Učimo poduzetništvo 5. 0 održali su trodnevnu radionicu na kojoj su raspravljali o daljnjih aktivnostima u okviru projekta, prvenstveno izradi priručnika i organizaciji završne konferencije i prodajno-izložbenog sajma učeničkih zadruga. Radionica je održana od 14. do 16. studenoga 2023. godine u Tuheljskim toplicama u sklopu državnog stručnog skupa  Razvoj poduzetničkih ideja od koncepta do realizacije na kojem je tijekom dva dana sudjelovalo oko 150 voditelja učeničkih zadruga iz cijele Hrvatske među kojima i voditelji zadruga uključeni u projekt „Učim poduzetništvo 5.0“.

Voditeljica skupa bila je dr. sc. Verica Jovanovski, viša savjetnica za fiziku i učeničko poduzetništvo Agencije za odgoj i obrazovanje i članica projektnog tima, koja se u uvodnom dijelu osvrnula na važnost obrazovanja za poduzetništvo i pružanja podrške učenicima koji  pokazuju interes za poduzetničko promišljanje i djelovanje. O Poduzetničkim vještinama u svakodnevnom životu govorila je Ružica Kandić, prof., univ. spec. oecc., viša savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje i voditeljica projekta koja je prisutne upoznala koje su to  poduzetničke vještine koje bi svaki pojedinac trebao razvijati.

Sudionici skupa imali su priliku slušati predavanja stručnjaka i praktičara iz realnog sektora o nizu tema vezanih za poduzetništvo, poput što oznaka kvalitete znači za promicanje vrijednosti proizvoda učeničkih zadruga te kako učeničke zadruge funkcioniraju unutar poreznog sustava.   Tijekom drugog dana sudionici su pratili teme koje se odnose na važna zakonodavna i financijska pitanja vezana uz rad učeničkih zadruga. Također radom u radionicama voditelji učeničkih zadruga mogli su kroz praktične primjere i samostalan rad naučiti kako izrađivati određene proizvode, a prikazani su i primjeri dobre prakse.

Sudionici su na kraju stručnoga usavršavanja istaknuli važnost održavanja ovakvih skupova koji okupljaju voditelje učeničkih zadruga i sekcija, poduzetnike, stručnjake iz obrazovanja i zakonodavnih tijela, stručnih udruga jer pružaju mogućnost razmjene iskustava, educiraju zainteresirane o relevantnim temama, pružaju priliku za stjecanje novih znanja i vještina koje će poboljšati rad učeničkih zadruga.