Projekti / 6. rujna 2023.

Učeničke zadruge prezentirale u Osijeku poslovne planove za novu školsku godinu

Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku 28. i 29. kolovoza 2023. godine održan je drugi modul projekta „Učim poduzetništvo 5.0“ na kojem je 17 učeničkih zadruga iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije predstavilo poslovne planove za školsku godinu 2023./2024.

Treneri, voditelji učeničkih školskih zadruga, koji su se educirali u sklopu projekta, prezentirali su niz zanimljivih poslovnih ideja koje planiraju realizirati u ovoj školskoj godini. OŠ Mijat Stojanović, Babina Greda, predstavio je projekt svoje učenička zadruge „Berava“ pod nazivom „Ključić nosi moje ime“. Riječ je o privjescima za ključeve, koji će se izrađivati 3D printerima te će biti personalizirani. Učenička zadruga „Zlatne ruke“ iz OŠ Blage Zadre iz Vukovara prezentirala je plan izrade nakita od kože. U tu svrhu sklopila je suradnju s tvornicom obuće Borovo, koji će im za izradu nakita od kože donirati višak kože. Učenička zadruga „Vrijedne ruke“, OŠ Nike Andrića iz Vukovara planira ove godine izrađivati suvenire grada Vukovara pod nazivom „Veseli Vukovar“, dok će Učenička zadruga „Mravac“, OŠ Silvije Strahimir Kranjčević od lavande uzgojene u vlastitom vrtu raditi mirisne vrećice.

Prezentacije učeničkih zadruga pratili su treneri projekta mentorica za poduzetništvo prof. dr. sc. Sunčica Oberman Peterka s Ekonomskog fakulteta u Osijeku, poduzetnica Dinka Krčelić iz Projectus Grupe d.o.o. i više savjetnice Agencije za odgoj i obrazovanje voditeljice projekta Ružica Kandić i Verica Jovanovski. Voditelji zadruga dobili su korisne povratne informacije o poslovnim planovima, kako ih unaprijediti te kako na tržište plasirati proizvode i time zaraditi dodatne prihode za svoju zadrugu i školu.

Kroz edukaciju u sklopu projektu „Učim poduzetništvo 5.0“ i praktičan rad na osmišljavanju poslovnog plana voditelji zadruga učili su se poduzetničkim vještinama koje će im pomoći da postignu veću poduzetničku učinkovitost. – Zajednički sudjelujemo u osmišljavanju programa podučavanja učitelja osnovnih škola kako bi postali poduzetnički kompetentni i kako bi oni svoje znanje stečenu kroz edukaciju na projektu prenijeli na svoje učenike i time kod njih razvijali poduzetničke vještine – istaknula je Ružica Kandić voditeljica projekta. Ono što je bilo izrazito poticajno je povratna informacija naših polaznika, naglašava. – Od početne nesigurnosti upoznavanja s temom koja nije svakidašnja došli su do razine visokog samopouzdanja prezentiranja poslovnih planova koristeći ekonomsku terminologiju. Osvijestili su da su sve faze poduzetničkog pothvata već i radili u svom poslu, ali sada su dobili strukturu koja ih je korak po korak vodila od ideje do realizacije. Također su izjavili da bez obzira koliko im je bilo teško započeti planirati proces rada zadruge, sada vide koliko je to važno imati definiran plan i cilj aktivnosti kako bi se one uspješno i realizirale – kazala je Ružica Kandić.

Tijekom Modula 2 voditelji učeničkih zadruga imali su priliku upoznati se s provođenja poduzetničkih aktivnosti u norveškom obrazovnom sustavu o čemu je na predavanju izlagala Solene Feron iz tvrtke Vinco Innovations, koja je norveški partner na projektu.

Nakon dva održana modula usavršavanju i prezentiranih poslovnih planova mentori na projektu „Učim poduzetništvo 5.0“ iznimno su zadovoljni, jer su polaznici pokazali iznimnu odgovornost i profesionalan pristup radu te su oduševili svojim nastupima.

Nositelj projekta „Učim poduzetništvo 5.0“ je Agencija za odgoj i obrazovanje, a provodi ga zajedno s partnerima: tvrtka Vinco Innovation specijalizirana za inovacije te podršku poduzetnicima iz Norveške, Hrvatski savez učeničkih zadruga, Osnovna škola Vođinci i Osnovna škola „Silvije Strahimir Kranjčević“ Levanjska Varoš.

Glavna tema projekta je poduzetništvo, odnosno obrazovanje učitelja na slabije razvijenim područjima za poduzetništvo da bi učinkovitije upravljali učeničkim zadrugama i proizvode učeničkih zadruga učinili vidljivijima u zajednici.