Projekti / 4. veljače 2020.

Stručno vođenje (coaching) usmjereno ka organizacijskom razvoju i podizanju kvalitete rada u Sheffieldu, UK

U okviru projekta Erasmus+ Partnerstva za inovacije pod nazivom CoDe Stručno vođenje (coaching i supervizija) u svrhu profesionalnog razvoja u odgoju i obrazovanju održana je prva aktivnost mobilnosti od 27. do 31. siječnja 2020. u Sheffieldu, UK.

Organizator aktivnosti je projektni partner LearnSheffield. Svrha je bila upoznati se s modelima i pristupima coachingu u poslovnim te odgojno-obrazovnim organizacijama, a sudjelovala su po dva predstavnika svake od partnerskih organizacija u projektu. Predstavnice AZOO-a bile su Mirjana Kazija, viša savjetnica za stručne suradnike pedagoge i Renata Ozorlić Dominić, viša savjetnica za međunarodnu suradnju, koje su ujedno članice projektnog tima te supervizorice u AZOO-u. Tijekom 3-dnevnog programa usavršavanja sudionici su upoznali modele coachinga koje primjenjuju LearnSheffield, osnovan 2015. godine od strane Grada Sheffielda s ciljem pružanja stručne podrške gradskim osnovnim i srednjim školama, zatim Twinkl, izdavač digitalnih obrazovnih materijala te srednja strukovna škola University Technical College Grada Sheffielda, koja vrlo uspješno primjenjuje model učeničkog peer-coachinga. Osnovna škola Hunters Bar Junior School pokazala je kaskadni model coachinga u kojem sudjeluju sve razine managementa škole, od ravnatelja ustanove do voditelja aktiva, koji primjenjuju individualni coaching s članovima timova koje vode. Primarni cilj ove ustanove je tijekom ove školske godine unaprijediti poučavanje i postignuća učenika na temelju znanstveno dokazanih metoda i pristupa. U 2019. godini obje navedene odgojno-obrazovne ustanove ocijenjene su od strane Ofsteda (Ureda za standarde u obrazovanju, odnosno Obrazovne inspekcije) kao vrlo uspješne (Grade 1 – outstanding).

Program je završio prikazom coachinga u području kulture i kulturne suradnje gradskog poduzeća za upravljanje kazalištima Sheffield Theatres sa školama. Sudionici mobilnosti pozvani su na premijeru predstave Riot Festival u narodnom kazalištu Crucible koju su osmislili, producirali i izveli mladi.