Projekti / 19. listopada 2020.

Projekt e-Škole dobitnik nagrade Europske komisije – RegioStars

Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNET osvojila je 14. listopada 2020. godine europsku nagradu RegioStars za projekt e-Škole, u kojem kao partner sudjeluje i Agencija za odgoj i obrazovanje. Europska komisija nagradila je CARNET za projekt e-Škola u sklopu kojega je uveden brzi internet i računala u 150 škola u Hrvatskoj.

Nagradu RegioStars Europska komisija svake godine dodjeljuje projektima financiranima iz sredstava Europske Unije kako bi promovirali izvrsnost i nove pristupe u području regionalnoga razvoja a usredotočeni su na pet područja, ključnih za budućnost regionalne politike EU.

CARNET je svojim projektom e-Škole povećao korištenje informatičke tehnologije u hrvatskim osnovnim i srednjim školama. Nastavnici i škole dobili su opremu za kvalitetnije izvođenje nastave, a kojom će učenici steći znanje kojim će biti konkurentniji na tržištu rada”, navela je Europska komisija tijekom nominacije hrvatskog projekta. U 150 škola, što je 10 posto svih škola u Hrvatskoj, uvedena je od 2015. do 2018. godine barem jedna informatička učionica s izrazito brzim internetom te priključivanjem na „laptope“ i „tablete“. Uvedena je i oprema za održavanje prezentacija. Oko 920 učitelja dobilo je na raspolaganje hibridna računala te prošlo dodatnu informatičku edukaciju za njihovo korištenje. Korist od projekta ima 6.000 učenika, čije se škole nalaze u različitim dijelovima Hrvatske.

Nedavno je u realizaciju krenula i druga faza projekta e-Škole kojom će se do kraja 2022. digitalno transformirati nastavni i obrazovni procesi. U sklopu druge faze izradit će se veliki broj digitalnih obrazovnih sadržaja (DOS). CARNET će dodatno opremiti veći broj škola, a Agencija za odgoj i obrazovanje nastavit će s edukacijom svih sudionika nastavnog procesa od učitelja, nastavnika, stručnih suradnika, pa sve do ravnatelja da bismo našim učenicima osigurali što kvalitetnije obrazovanje i pripremili ih za nove zahtjeve digitalnog tržišta rada.