Projekti / 22. travnja 2020.

Pokrenut program i izdan priručnik PoMoZi Da

Projekt Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo Živjeti zdravo sastoji se od nekoliko elemenata, a jedan od njih je Zdravstveno obrazovanje u sklopu kojega se nalazi i podelement Mentalno zdravlje. Osnovni cilj tog podelementa je unaprjeđenje zdravstvene pismenosti odgojno-obrazovnih djelatnika osnovnih i srednjih škola u području mentalnoga zdravlja djece i mladih. Suradnik HZJZ-u na projektu je Agencija za odgoj i obrazovanje, a u podelementu Mentalno zdravlje u svim fazama projekta sudjeluje viša savjetnica za stručne suradnike psihologe i nastavnike psihologije dr. sc. Vesna Ivasović.

Prva faza projekta uključivala je osmišljavanje i provođenje istraživanja zdravstvene pismenosti odgojno-obrazovnih djelatnika u području mentalnoga zdravlja djece i mladih, razvoj edukativnog programa PoMoZi Da na temelju dobivenih rezultata i pisanje tri priručnika.

U izradi programa PoMoZi Da sudjelovala je skupina stručnjaka iz akademske, kliničke i obrazovne zajednice. Priručnik PoMoZi Da pruža teorijska i praktična znanja i podijeljen je u nekoliko modula, a usmjeren je na područje anksioznosti, depresivnosti, samoozljeđivanja, suicidalnosti, gubitka i tugovanja te zlouporabe alkohola. Posebna vrijednost Priručnika su opći i specifični praktični koraci prve pomoći i podrške djeci i mladima s problemima mentalnoga zdravlja. PoMoZi Da priručnik za provedbu programa osim kraćeg uvodnog dijela sadrži niz detaljno razrađenih radionica s ciljem razvoja praktičnih vještina odgojno-obrazovnih djelatnika.