Projekti / 19. rujna 2023.

Članica projektnog tima „e-Škole“ sudjelovala na konferenciji END22 u Madeiri

U razdoblju od 18. do 22. lipnja 2022. godine u Madeiri je održana konferencija END23 (The International Conference on Education and New Developments). U sklopu projekta E-škole na konferenciju je otputovala viša savjetnica za matematiku i članica projektnog tima Antonela Czwik.

Konferencija se bavila različitim kategorijama unutar obrazovanja, a teme su bile razvrstane u četiri glavne kategorije: Nastavnici i učenici, Projekti i trendovi, Poučavanje i učenje te Organizacijska pitanja. Izlaganja uživo bila su organizirana u tematski odvojene sesije i svatko od sudionika imao je mogućnost izbora što će slušati. Dio programa popunila su unaprijed snimljena izlaganja izlagača koji nisu bili u mogućnosti doputovati u Madeiru.

Ključni predavači bili su dr. Alan Singer iz SAD-a te dr. Elisa Bertolotti i dr. Valentina Vezzani iz Portugala. Glavna izlaganja obuhvatila su različite pristupe prirodi unutar obrazovanja, od načina na koji bi se trebalo govoriti o klimatskim promjenama do korištenja oblika nastave na otvorenom i iskustva koja donosi rad u prirodi.

Ostala istaknuta predavanja bavila su se inkluzivnim obrazovanjem, univerzalnim dizajnom za učenje (UDL) i promicanjem kreativnog razmišljanja kroz STEAM nastavu. Primjena UDL-a pokazala se uspješna u rješavanju izazova u brzoj tranziciji na daljinsko učenje tijekom pandemije, dok STEAM obrazovanje (STEM nastava koja uključuje umjetnost) postaje važan multidisciplinarni pristup za razvijanje kreativnosti kod učenika.

Viša savjetnica Antonela Czwik održala je izlaganje „Successfully navigating digital storms in Croatian education system“. Izlaganje i poster privukli su pažnju sudionika koji su postavljali relevantna pitanja te time potaknuli daljnji interes za temu. Cijelom se radu može pristupiti preko poveznice

Konferencija je općenito bila ispunjena produktivnim i korisnim raspravama o novim metodama u obrazovanju. Predstavljeni rezultati i usporedbe različitih obrazovnih sustava doprinijeli su važnosti i sadržajnosti programa. Kroz razne diskusije, viša savjetnica Antonela Czwik je sa zadovoljstvom zaključila da je školska praksa i općenito rad Agencije za odgoj i obrazovanje u sadržajnom i organizacijskom smislu napredniji od nekih primjera predstavljenih na konferenciji, odnosno da je na sličnoj razini kao i većina europskih sustava.

Sažetak pripremila: Ana Brlečić