Programi / 10. rujna 2014.

Završna konferencija projekta o obrazovanju za održivi razvoj

OOR1_mNakon dvogodišnjega modularnog stručnog usavršavanja učitelja i nastavnika o obrazovanju za održivi razvoj, u Zagrebu je 2. rujna 2014. održana Završna konferencija projekta, na koju su došli sudionici iz svih dijelova Republike Hrvatske. Ciljevi konferencije bili su prikazati projekte obrazovanja za održivi razvoj na kojima su sudionici radili tijekom 6 modula stručnog usavršavanja, razmijeniti iskustva i ideje, analizirati mogućnosti međunarodnog projekta eSchool4S, u smislu dodatne potpore za provedbu obrazovanja za održivi razvoj  te proširiti i ojačati razumijevanje koncepta OOR i inspirirati se za daljnje aktivnosti.

Više savjetnice za biologiju/kemiju te nekoliko educiranih učitelja i nastavnika (multiplikatora nakon suradnje s Kultur-kontakt (om)/ Austrija) različitih struka organizirali su, tijekom protekle dvije godine, modularnu (6 modula) edukaciju o odgoju i obrazovanju za održivi razvoj. Održano je ukupno 56 stručnih skupova u različitim regijama, u koje je bilo uključeno oko 160 sudionika, a  svih 6 modula završilo je 115 učitelja i nastavnika.

OOR2_mTijekom edukacije polaznici modularnog usavršavanja učvrstili su i proširili svoja znanja, razvili su ili ojačali vještine i uvjerenja, ostvarili mogućnost svoj rad s učenicima oplemeniti s OOR-a te povećali mogućnost djelovanja na kolege u svojoj školi ili lokalnoj zajednici. Iz njihova je rada izraslo mnogo prekrasnih projekata pa se ova konferencija pokazala kao prilika za međusobnu razmjenu iskustava i mogućnost uvida u projekte i rad drugih sudionika. Na konferenciji je sudjelovalo 65 sudionika, a nazočne je pozdravio ravnatelj AZOO-a Vinko Filipović.  Viša savjetnica za biologiju i voditeljica edukacije dr. sc. Diana Garašić sudionike je podsjetila na korake tijekom edukacije. Žana Počuča, predstavnica Ministarstva zaštite okoliša govorila je o međunarodnom i državnom kontekstu za provedbu obrazovanja za održivi razvoj, a Katarina Grgec, predstavnica  Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta o obrazovanju za održivi razvoj u hrvatskom obrazovnom sustavu.

OOR3_mNakon toga sudionici su određenim slijedom predstavili svoje projekte ostalim sudionicima, a iskustva su imali mogućnost razmijeniti tijekom aktivnosti „svjetski kafić“.

Mr. sc. Predrag Pale, s Fakulteta elektrotehnike i računalstva, vrlo je uvjerljivo govorio sudionicima o   ICT generaciji, dakle, generaciji današnjih učenika koji se (ne)vješto služe suvremenim komunikacijskim tehnologijama, koje povratno utječu i na karakteristike mladih naraštaja, ali i na ulogu škole i nastavnika. U radionici je bilo riječi o mogućnostima umrežavanja nastavnika kroz projekt e-School4S (e-škole za održivost).

OOR4_mZavršna je konferencija protekla u opuštenom, radnom ozračju. Skupina od 30 sudionika konferencije 3. rujna posjetila je reciklirano imanje ZMAG u Vukomeriću, prikupivši dodatne ideje za provedbu OOR-a sa svojim učenicima.