Programi / 4. listopada 2013.

Učenici na jedan dan postali zastupnici u Saboru

zastupnici1_mSmanjiti nezaposlenost, organizirati nastavu u školama u jednoj smjeni, povećati mirovine, ojačati gospodarstvo, zaustaviti iseljavanje u inozemstvo, poticati populacijsku politiku, osnovati „školu mir“ u Vukovaru, slušati potrebe građana – tek je dio ‘zadaća’ na kojima bi radili hrvatski osnovnoškolci da su kojim slučajem saborski zastupnici, odnosno zastupnice.

Naime, u sklopu eksperimentalne primjene Kurikuluma građanskog odgoja i obrazovanja Agencija za odgoj i obrazovanje, u suradnji sa Službom za građane Hrvatskog sabora, organizirala je 4. listopada 2013. godine prvu Smotru „Da sam ja zastupnik/ca u Hrvatskom saboru“ za učenike osnovnih škola.

Učenici, iz osam hrvatskih osnovnih škola u kojima se eksperimentalno provodi Kurikulum građanskog odgoja i obrazovanja, iznijeli su predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki konkretne probleme škole, zajednice i društva, način na koji ih doživljavaju i prijedloge kako bi ih riješili.

zastupnici2_mPredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko naglasio je da su školarci vrlo jasno naznačili opće probleme hrvatskoga društva te ih pohvalio zbog iskrenosti i odgovornosti za opće stvari.

-Bilo bi dobro da sve to krasi i sadašnje zastupnike, možda bi učinili korak naprijed, komentirao je nakon izlaganja učenika predsjednik J. Leko. – Osjećam veliko zadovoljstvo što mogu reći – Hrvatska je u sigurnim rukama. Drago mi je što sam imao prilike čuti vaše govore, jer sada sam miran. Znam da Hrvatska ostaje u dobrim rukama i da imamo izvrsne mlade generacije koje će jednog dana brinuti o sebi, o nama starijima, ali i o svim budućim generacijama –  istaknuo je Leko, kazavši da teme koje su učenici nabrojali zaslužuju biti proslijeđene “velikim zastupnicima”.

zastupnici3_mIzlaganja učenika iz prvih saborskih klupa pratili su i Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, Sabina Glasovac, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta i Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu.

Cilj organizacije Smotre „Da sam ja zastupnik/ca u Hrvatskom saboru“ je poticati razvoj građanskih kompetencija i odgajati najmlađe za aktivan i angažiran pristup društvenim problemima. Sudjelovanjem na Smotri učenici su se upoznali s načinom rada i strukturom Hrvatskog sabora i uvjerili se da građani imaju moć i obvezu propitivati, istraživati i pronalaziti rješenja društvenih, političkih, kulturnih i gospodarskih problema u suradnji s predstavnicima i tijelima vlasti, civilnog društva, znanosti i gospodarstva.