Programi / 2. veljače 2020.

U Slavonskom Brodu održan državni stručni skup Poučavanje i učenje o holokaustu

Sedamnaesti stručni skup „Poučavanje i učenje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti“ održan je u Slavonskom Brodu od 28. do 31. siječnja 2020. godine. Skup je i ove godine organiziran povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta 27. siječnja. 

Organizator stručnog skupa je Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te međunarodnim organizacijama koje se bave poučavanjem, istraživanjem i sjećanjem na holokaust – Yad Vashemom iz Izraela te Mémorialom de la Shoah iz Francuske. 

Uvodnim riječima sudionicima se obratila dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, Hrvoje Andrić, zamjenik gradonačelnika Grada Slavonskog Broda, dr. sc. Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije, Mato Škrabalo iz Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Lidija Kralj, pomoćnica ministrice Ministarstva znanosti i obrazovanja. Njegova Ekselencija Ilan Mor, veleposlanik Države Izrael, i drugi govornici naglasili su važnost sjećanja na žrtve holokausta, važnost suvremenog pristupa poučavanju o holokaustu te skrenuli pozornost sudionika na radne definicije antisemitizma i poricanja holokausta i iskrivljavanja činjenica o njemu sukladno Međunarodnom savezu za sjećanje na holokaust (The International Holocaust Remembrance Alliance – IHRA) čiji je član i Republika Hrvatska.

U radu stručnog skupa sudjelovali su stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva, koji su u plenarnim predavanjima omogućili uvid u povijesni kontekst na temu Holokaust u Europi kroz izlaganje dr. sc. Tal Brutmann  Mémorial de la Shoah iz Francuske, o temi Holokaust u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj izlagao je prof. dr. sc. Ivo Goldstein, o Svjedocima u obrazovanju govorila je Garyfallia Micha iz Međunarodna škole za poučavanje o holokaustu, Yad Vashem iz Izraela. O temi stradanja Roma u NDH-a govorio je dr. sc. Danijel Vojak, a o temi Jasenovca na savezničkim zračnim snimkama izlagao je doc. dr. sc. Goran Hutinec. Programom je bilo obuhvaćeno prikazivanje filma „Dnevnik Diane Budisavljević“ te vođeni stručni posjet Spomen području Jasenovac.

S obzirom na to da ovaj stručni skup posebnu pažnju posvećuje didaktičko-metodičkom pristupu poučavanju o holokaustu, u smjernice za suvremeni pristup poučavanju i učenju o holokaustu kroz radionicu je sudionike uputila Loranda Miletić, viša savjetnica za povijest, a u temu antisemitizam obradila mr. sc. Marijana Marinović, viša savjetnica za povijest Agencije za odgoj i obrazovanje.

Program je bio bogat i iznimno vrijednim primjerima dobre prakse koji su bili prezentirani tijekom stručnog posjeta Gimnaziji „Matija Mesić“ u Slavonskom Brodu te tijekom završnog dana stručnog skupa. Sudionici su bili upoznati s rezultatima rada učenika i učitelja u Slavonskom Brodu i diljem Hrvatske kroz raznolike i mnogobrojne aktivnosti kao što su: film o židovskoj zajednici u Slavonskom Brodu Njihov glas i danas se čuje, radionica o djeci u holokaustu, školski projekt čiji rezultat je film Plamen, školska izložba povodom međunarodnog Dana sjećanja na holokaust, obrazovni projekt Znanjem protiv mržnje, aktivnosti koje obrađuju temu stradanja srpskog stanovništva na Kordunu u NDH-a te biografija Ivane Hirschmann – prve hrvatske profesorice tjelesnog odgoja i dr.

Ukupno je sudjelovalo desetak uzvanika te pedeset odgojno-obrazovnih radnika iz različitih dijelova Republike Hrvatske i to učitelji i nastavnici povijesti, hrvatskoga i stranih jezika, učitelji razredne nastave, vjeronauka, geografije, kemije i biologije te informatike.

Program stručnog skupa osmislile su i vodile više savjetnice za povijest Loranda Miletić i Marijana Marinović te Sanja McMurtry viša savjetnica za međunarodnu suradnju.