Programi / 19. veljače 2024.

U Karlovcu održan 21. državni stručni skup Poučavanje i učenje o Holokaustu i sprečavanje zločina protiv čovječnosti

Na Veleučilištu u Karlovcu, od 23. do 26. siječnja 2024. godine, održan je 21. državni stručni skup Poučavanje i učenje o Holokaustu i sprečavanje zločina protiv čovječnosti, koji je i ove godine organiziran povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Državni stručni skup je organizirala Agencija za odgoj i obrazovanje (AZOO) u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Udrugom za očuvanje i promicanje židovske baštine i kulture Židovi u Karlovcu, Židovskim općinama Zagreb i Šoa akademijom, Međunarodnom školom za poučavanje o Holokaustu Yad Vashem iz Izraela i Zakladom Azrieli iz Kanade. Sudionici skupa bili su hrvatski osnovnoškolski i srednjoškolski učitelji i nastavnici u području poučavanja i učenja o Holokaustu, povijesti, etike, vjeronauka, filozofije, sociologije, hrvatskoga i stranih jezika, njih 50 iz cijele Hrvatske. Predavači i voditelji radionica bili su domaći i međunarodni stručnjaci u području istraživanja, komemoriranja i poučavanja o Holokaustu.

Skup je svečano otvoren prigodnim umjetničkim programom, u kojemu su sudjelovali učenici i nastavnici Glazbene škole iz Karlovca. Skup je započeo izvođenjem himne Republike Hrvatske, a nastavio se izvođenjem skladbi Davida Meisela, nekadašnjega uglednog kantora karlovačke sinagoge, ubijenog 1941. u Jadovnu.

Ovogodišnji stručni skup održan je pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog predsjedanja Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (International Holocaust Remembrance Alliance / IHRA). Sudionike stručnog skupa pozdravili su Daria Kurtić, v. d. ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje, Ivan Štedul, dekan Veleučilišta u Karlovcu, prof. dr. sc. Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb i predsjednik Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj, doc. dr. sc. Iva Ivanković, državna tajnica u Ministarstvu obrazovanja i znanosti te Njegova Ekselencija Gary Koren, veleposlanik Države Izrael u Hrvatskoj. Veleposlanik G. Koren je u pozdravnom govoru pohvalio rad hrvatskog predsjedanja IHRA-om, a posebno je naglasio i zahvalio Agenciji za odgoj i obrazovanje na sustavnom pristupu ovakvom obliku edukacija.

Viši savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje Loranda Miletić, Renata Ozorlić Dominić i Hrvoje Knežević program ovogodišnjega skupa, radionice i primjere iz prakse, posvetili su temama koje su nužne za razumijevanje širega konteksta Holokausta i idu ukorak s dosezima suvremene historiografije. S obzirom na porast antisemitskih incidenata na društvenim mrežama i u javnom diskursu, ove su se godine u programu našle i neke nove teme koje do sada nisu bile u većoj mjeri zastupljene, primjerice Čuvajući činjenice, čuva se budućnost: jačanje kapaciteta za suprotstavljanje iskrivljavanju istine o Holokaustu (IHRA / UNESCO, program stručnog usavršavanja) koji je u radionicama predstavila viša savjetnica Loranda Miletić.

Stručno usavršavanje započelo je izlaganjem izv. prof. dr. sc. Naide Mihal Brandl, s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koja je sudionike stručnog skupa upoznala s poviješću židovskih zajednica od doseljenja na prostor današnje Hrvatske do 1941.godine. Na njeno izlaganje se nastavilo izlaganje dr. sc. Lovre Kralja koji je govorio o antisemitizmu i Holokaustu u NDH-a. Drugi dan stručnog skupa započeo je online izlaganjima kolegica iz Yad Vashema u Jeruzalemu i prezentacijom izložbe koja je postavljena u Veleučilištu u Karlovcu, a koja govori o ženama u Holokaustu. U popodnevnom dijelu programa sudionike skupa je o djelatnosti Zaklade Azrieli iz Kanade i njihovu priručniku za početnike u poučavanju o Holokaustu upoznao Marc-Olivier Cloutier. Održane su i dvije radionice, prva o ulogama i izborima pojedinaca i skupina u grafičkoj noveli Leina priča koju je predstavila Ida Ljubić, nastavnica povijesti u Ugostiteljsko-turističkom učilištu u Zagrebu i druga o poricanju i iskrivljavanju istine o Holokaustu više savjetnice Miletić. Treći dan stručnog skupa započeo je obilaskom grada Karlovca i najvažnijih mjesta sjećanja na židovsku zajednicu koja je zbrisana tijekom Drugoga svjetskog rata. Vođeni obilazak su organizirale Tena Korkut, predsjednica Udruga za očuvanje i promicanje židovske baštine i kulture Židovi u Karlovcu i Tatjana Protulipac, nastavnica u Ekonomsko-turističkoj školi u Karlovcu. Skup je također pružio priliku nastavnicima da široj publici predstave svoje školske projekte povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Holokaust te nastavne materijale koje su izradili tijekom godine. Navedeni primjeri dobre prakse bili su: Od Osijeka do Oxforda s Oskarom Nemonom Jasne Jakopović i Marijete Kvetek iz Osnovne škole “Mladost” u Osijeku, Kameni spoticanja, školski projekt u našem kvartu Zrinke Dičak iz Osnovne škole Petra Zrinskog u Zagrebu, Učenički istraživački projekti u našoj školi Ivana Iliševića iz Osnovne škole Đuro Pilar u Slavonskom Brodu, Kaleidoskop sjećanja – koprivnički antifašizam i židovska zajednica u Drugom svjetskom ratu; Ines Vađunec iz Osnovne škole „Braća Radić“ i Mirne Kovačić, Osnovna škola „Đuro Ester“ u Koprivnici te„Tehillah“Tamare Mikša i Kristine Lukec iz Osnovne škole Mate Lovraka u Kutini.

Na radionicama sudionici stručnoga usavršavanja imali su priliku za iskustveno učenje, posebice u smislu moderiranja rasprava i vođenja učenja o Holokaustu, ističući metode i materijale za učenje primjerene temi i dobi. Vro zanimljive i korisne radionice održali su nastavnici Marijo Kosović i Margareta Đordić iz XVI. gimnazije u Zagrebu, koji su pokazali kako koristiti u nastavi književno svjedočanstvo o Holokaustu na primjeru romana Zar je to čovjek Prima Levija te Boris Babajko, nastavnik iz XV. gimnazije u Zagrebu, koji je održao radionicu Od počinitelja do Pravednika među narodima – obrada filma Doviđenja djeco Luisa Mallea. Na brojnim primjerima iz navedenog filma prikazan je prijedlog na koji se način u nastavi može primijeniti film kao izvor znanja. Skup je zaključen predstavljanjem digitalne platforme IWitness kao edukativnog alata Zaklade Shoah na kojemu je radila Margareta Đordić, nastavnica iz XVI. gimnazije u Zagrebu i obraćanjem Sare Lustig, savjetnice predsjednika Vlade i supredsjedateljice Hrvatskog predsjedanja IHRA-om, koja je govorila o potrebi očuvanja budućnosti sjećanja na Holokaust u eri rastućeg antisemitizma.

Sudionici stručnog skupa Dana sjećanja na žrtve Holokausta Poučavanje i učenje o Holokaustu i sprečavanje zločina protiv čovječnosti skup su ocijenili vrlo visokom ocjenom, te su u raspravi na kraju skupa izrazili interes za daljnji nastavak stručnog usavršavanja o toj temi.

Evaluacija

(pdf: 855,60 KB)

Preuzmi