Programi / 8. ožujka 2021.

Svjedočanstva iz prošlosti – upozorenje na sadašnjost: proučavanja o holokaustu kroz usmenu povijest u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji

Potkraj 2020. godine ravnateljica Agencije dr. sc. Dubravka Brezak Stamać i Lina Jurjević, dopredsjednica Udruge Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja – HERMES, usuglasile su zajedničku organizaciju novoga stručnog skupa za nastavnike. Stručno usavršavanje, koje je održano online 26. i 27. veljače te 5. i 6. ožujka 2021. godine, nastavak je suradnje koja je započela u veljači 2020. u okviru projekta „Svjedočanstva iz prošlosti – upozorenje na sadašnjost: proučavanja o holokaustu kroz usmenu povijest u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji “. Uz HERMES i Agenciju, projekt potpisuje Jeff i Toby Herr Arhiv usmene povijesti Memorijalnog muzeja Holokausta SAD-a. Ovaj arhiv nastoji stvoriti cjelokupan holistički pristup dokumentiranju holokausta prikupljajući izjave ljudi koji su svjedočili političkom i društvenom kontekstu i koji su u stanju prikazati kulturne okvire 30-ih i 40-ih godina 20. stoljeća vezano, ali ne i isključivo, uz progone Židova. U tim svjedočenjima, kojih do sada ima više od 2800, uključene su perspektive i glasovi svih dijelova društva (susjedi, poznanici, kolege iz razreda, prolaznici i sl.). Cilj seminara bio je kreirati inovatovne edukacijske materijale koji se temelje na svjedočanstvima svjedoka holokausta s teritorija Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, a koji će se koristiti u formalnom i neformalnom obrazovanju.

Osim predstavnika HERMES-a, na početku stručnog skupa sudionicima se obratila ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, istaknuvši važnost poučavanja i učenja o holokaustu i poukama koje trebamo iz tog baštiniti, gospođa Noemi Szekely-Popescu, u ime Jeff i Toby Herr Arhiv usmene povijesti, te gospodin Cameron Millard, konzul u veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu, koje je financijski potpomoglo realizaciju ovog projekta. Gospodin Millard je u svom govoru posebno istaknuo napore Republike Hrvatske u području poučavanja i učenja o holokaustu, naglasivši pri tom ulogu AZOO-a i citirajući riječi ravnateljice Brezak Stamać.

U ime Agencije za odgoj i obrazovanje u organizaciji i radu stručnog skupa sudjelovala je viša savjetnica Loranda Miletić, koja je i održala izlaganje o Preporukama za poučavanje i učenje o holokaustu Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust.